Annons
Nyheter

Talibanerna förbjuder skönhetssalonger

Talibanerna i Afghanistan har gett order om att alla skönhetssalonger i landet, som betraktas som en trygg plats för kvinnor, stängs inom en månad.
Trots löften om motsatsen fortsätter alltså talibanstyret att inskränka afghanska kvinnors fri- och rättigheter.
Afghanistan • Publicerad 4 juli 2023
Afghanska kvinnor i huvudstaden Kabul. Arkivbild.Foto: Ebrahim Noroozi/AP/TT

I beslutet, som har utfärdats av sedlighetsdepartementet, framgår att det har fattats efter en “muntlig order” från talibanernas högste ledare Hibatullah Akhundzada.

Det framgår dock inte varför beslutet har fattats.

Annons

– När de har stängts kommer vi att delge medierna anledningen, säger Mohammad Sadeq Akif Muhajir, talesperson för sedlighetsdepartementet, till AFP.

Beslutet berör samtliga skönhetssalonger i landet och ger dem en månads varsel att avveckla sina verksamheter. Efter den perioden måste de stänga och lämna in en rapport om sin avveckling.

Antalet skönhetssalonger i Afghanistan växte snabbt under de 20 år som USA var närvarande i landet. Salongerna har betraktas som trygga platser där kvinnor kan samlas och umgås utan män. De erbjuder dessutom kvinnorna affärsmöjligheter som annars är begränsade.

Beslutet tillkännages bara några dagar efter att Hibatullah Akhundzada hävdat att hans regering har vidtagit nödvändiga åtgärder för att förbättra kvinnors liv i Afghanistan.

Fakta: Kvinnors ställning i Afghanistan

Trots inledande löften om ett mer moderat styre än under sin förra tid vid makten på 1990-talet har talibanerna infört strikta åtgärder sedan de tog kontroll över Afghanistan i augusti 2021, när USA:s och Nato:s styrkor drog sig tillbaka från landet.

Flickor skulle få gå i skola och kvinnor arbeta så fort man ordnat en "säker miljö", lovade man bland annat.

Men sedan dess har flickor och kvinnor utestängts från högskolor och universitet, förbjudits att besöka parker, nöjesfält och gym, samt beordrats att täcka sig på offentliga platser.

Kvinnor har också i stort sett förbjudits att arbeta för FN eller icke-statliga organisationer.

I slutet av april i år godkände FN:s säkerhetsråd en resolution som uppmanar talibanstyret att upphäva förbud och begränsningar riktade mot flickor och kvinnor, men styret har slagit ifrån sig kritiken och säger att det är "interna angelägenheter".

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons