Annons
Nyheter

Nära 100 döda när tankbil exploderade

Närmare 100 personer har omkommit i samband med en förödande tankbilsexplosion i Sierra Leones huvudstad Freetown.
Sierra Leone • Publicerad 6 november 2021
På lördagen syns utbrunna bilvrak på olycksplatsen i Freetown, Sierra Leone.Foto: Saidu Bah/AP/TT
Dödstalen stiger sedan tankbilen exploderat.Foto: AP/TT

Enligt lokala medier började olyckan med en krock på fredagskvällen. När bränsle läckte ut strömmade människor till för att samla upp det – men eld uppstod, vilket ledde till en explosion.

Minst 99 personer har omkommit och över 100 vårdas på sjukhus, uppger vice hälsominister Amara Jambai för nyhetsbyrån Reuters. Tillståndet är kritiskt för flera av de skadade.

Annons

I sociala medier sprids videoklipp från katastrofen. De visar jättelika eldsflammor som lyser upp natthimlen över Freetown, närliggande byggnader i brand och förkolnade kroppar.

"De filmer och bilder som cirkulerar på sociala medier är fruktansvärda", skriver Freetowns borgmästare Yvonne Aki-Sawyerr på Facebook.

På Twitter utlovar det västafrikanska landets president Julius Maada Bio stöd till de drabbade.

"Mina djupaste sympatier till familjerna som har förlorat anhöriga och de som har skadats", skriver presidenten.

På lördagen tycktes bränsle fortfarande läcka från tankbilens vrak, enligt Reuters. Polis och militär är på plats för att mota bort människor som sökt sig till olycksplatsen. Många som har kommit letar efter saknade släktingar, skriver AFP.

Flera liknande olyckor har inträffat när människor försökt samla upp läckande bränsle från tankbilar.

Till exempel omkom omkring 100 personer sedan en tankbil exploderat i Tanzania 2019. Samma år dödades cirka 60 personer när en tankbil exploderade i Niger.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons