Annons

Tapp av rika ryssar påverkar inte turism

Det kommer att bli betydligt svårare för ryska medborgare att turista i Sverige framöver. Men det kommer sannolikt inte att påverka turistnäringen nämnvärt, anser experter.
Däremot befarar branschen ett nytt slag när oron får människor att stanna hemma.
Ukrainakriget • Publicerad 8 mars 2022
Flera museer får räkna med få ryska turister. Arkivbild.Foto: Ali Lorestani/TT

De flesta ryska turister kommer till Sverige med flyg.

– Men nu är luftrummet i Ryssland till stora delar stängt, säger Jim Hofverberg, kommunikationschef på Visit Sweden.

Annons

Det går att ta sig hit via färjor, men det är en resväg få brukar ta. Sannolikt kommer de ryska turisterna till Sverige att minska från en redan låg nivå till en ännu lägre. I normaltider, det vill säga före coronautbrottet, uppgick antalet ryska gästnätter på ett år till 182 000, jämfört med totalt 71 miljoner.

– Ryska besökare står för mellan 0,2 och 1 procent av alla turister som kommer till Sverige. De är väldigt få sedan många år tillbaka, säger Jim Hofverberg.

Han tror inte att ett nytt tapp på grund av kriget kommer att påverka branschen i stort, däremot kan enskilda aktörer märka av minskningen.

På populära turistmålet Vasamuseet i Stockholm räknar man med cirka 850 000 besök under 2022, en kraftig uppgång från pandemiåren, men fortfarande långt ifrån de 1,5 miljoner per år innan coronan slog till.

– Av dem kommer en försvinnande liten del att komma från Ryssland. Men vi kommer inte att märka någon skillnad i absoluta tal jämfört med förra året. Ryska turister har varit få länge, säger Mathias Andersson, affärsutvecklingschef på Vasamuseet.

En procent av gästnätterna

Hur mycket den ryska turismen till Sverige kommer att minska totalt är svårt att sia om:

– Det är ännu för tidigt att säga, allt beror på hur länge kriget kommer att pågå, säger Jonas Siljhammar, vd på Visita, bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen.

Antalet ryska turister har i stort sett varit detsamma från 2015 fram till 2020.

– De ryska turisterna står för under en procent av alla gästnätter i Sverige 2020, säger Jonas Siljhammar.

Helst besöker ryssar de tre storstäderna i Sverige. De är kända för att gärna shoppa mycket och dyrt.

Annons

– Det stämmer att ryska turister har ett rykte om sig att spendera mycket pengar när de är i Sverige. Men med tanke på att de är så pass få så blir påverkan inte så stor om de minskar i antal, säger Jonas Siljhammar.

Ingen större påverkan

Exakt hur mycket ryska turister brukar spendera under en semester i Sverige vet man inte, eftersom besökarna är så få att det inte går att ta fram ett underlag. Men att ett bortfall av just ryska turister skulle ha någon större påverkan på den svenska turistnäringen tror inte Jonas Siljhammar.

– Däremot kommer kriget att påverka turismen i stort. I oroliga tider påverkas resmönstren. Man håller mer i plånboken och stannar hemma, säger han.

Ett annat hårt slag mot turistnäringen är de höga priserna på råvaror och energi.

– De var höga redan innan, men i och med kriget har de blivit ännu högre.

Fakta: Ryska turister i antal

Ryska turister stod för 20 200 gästnätter i Sverige mellan januari 2021 och januari 2022, en siffra kraftigt pressad av pandemin. Mellan januari 2019 och januari 2020, det vill säga före coronautbrottet, var motsvarande siffra 182 000 ryska gästnätter.

Totalt antal gästnätter i Sverige har under samma period minskat från 71,2 miljoner till 57,3 miljoner.

Källa: Tillväxtverket

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons