Annons
Nyheter

Tar du dig hem om krisen kommer?

Du har förberett dig. Du har vatten, du har konserver och gasolkök hemma. Men vet du hur du ska komma hem?
Civil beredskap • Publicerad 13 november 2022
Bekväma skor och kläder efter väder hjälper när trafiken står stilla. Arkivbild.
Bekväma skor och kläder efter väder hjälper när trafiken står stilla. Arkivbild.Foto: Julia Wall/AP/TT
Jon Svärdhagen. Arkivbild.
Jon Svärdhagen. Arkivbild.Foto: Rekyl/TT

I en intervju med TT råder Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar, alla svenskar att reflektera över hur man klarar bortfall av elförsörjning och mobil kommunikation, och inte bara i hemmet.

– Det kan handla om en sån basal sak som hur man tar sig hem från arbetet, säger han.

Annons

Bland mer hårdföra preppers talar man om en GHB – get home bag – som innehåller allt man behöver för att ta sig hem. Men det behöver inte vara speciellt märkvärdigt, säger Jon Svärdhagen, medförfattare till boken "Alltid före".

– Om vi pratar om en total nedsläckning så blir det mörkt, väldigt mörkt. Då ska man synas och se. Reflex och en pannlampa eller ficklampa är bra att ha.

Bra skor

Blir man tvungen att gå hem kan det vara klokt att ha ett par bekväma skor som man klarar att gå långt i.

– Sedan beror det på vilken årstid det är. Så här i november kan det regna och blåsa, så ha med regnkläder. De kan vara tunna och lätta att knöla ned i en väska.

Vätska är bra att ha med sig, särskilt om det är soligt och varmt, men även något att äta, som en powerbar, för att få energi.

För att man ska kunna kommunicera rekommenderar Jon Svärdhagen att ha mobilen laddad eller ha ett batteripack.

– Men det viktigaste är att man har mental förberedelse för att ta sig hem. Man kan ta alternativa rutter, använda lånecykel, ta en taxi om man har pengar. Planera och kolla rutter och var beredd på att gå.

– Ska man gå någonstans underlättar det att ha fysisk kapacitet. Det stärker också självförtroendet att veta att man orkar.

Fast i bilen

Om man, som ministern för civilt försvar, inte bor i en storstad kanske man inte i första hand åker kommunalt utan tar bilen. Då är det bra att vara beredd på att fastna på vägen.

– En bil är så enkel att ha grejer i. Ha snöskyffel och varma kläder i bilen och aldrig under halv tank – då kan du hålla värmen genom att slå på motorn då och då om du blir sittande länge. Ha handskar och bra skor för värmens skull. En ficklampa, vätska och något att äta.

Annons

Jon Svärdhagen understryker att den mentala förberedelsen är viktigast, mycket viktigare än att ha med sig stora knivar och fiskelinor.

– Börjar man tänka överlevnad måste man ha den kunskapen, annars ger det bara en falsk trygghet att ha en massa prylar.

Fakta: Bra att ha på hemvägen

På arbetsplatsen:

Bekväma skor du kan gå långt i

Ficklampa eller pannlampa

Reflex

Batteripack till telefonen

Regnkläder vid regn, solskydd vid sol

Vätska och något att äta

I bilen:

Snöskyffel

Ficklampa

Varma kläder, handskar och skor

Vätska och något att äta

Karta

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons