Annons

Tegnell: Ingen uppgång efter påsken

Hittills har 12 540 personer i landet bekräftats smittade med coronaviruset. Folkhälsomyndigheten hade förväntat sig en uppgång av antalet smittade efter påskhelgen, men så har det inte blivit.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Coronaviruset (TT) • Publicerad 16 april 2020
Under torsdagen håller Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap en gemensam pressträff. Arkivbild.
Under torsdagen håller Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap en gemensam pressträff. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

– Nu har vi gått över 12 000 fall totalt, lite drygt 600 under det senaste dygnet, säger statsepidemiolog Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten på torsdagens pressträff.

– Vi ligger kvar på den nivå som vi låg på för ett par veckor sedan. Det var någon slags topp innan påskhelgen och nu är det någon slags nedgång.

Annons

Antalet rapporterade dödsfall kopplade till covid-19 i Sverige uppgår till 1 333, enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik. Det är en ökning med 130 dödsfall sedan onsdagen.

Anders Tegnell får en fråga kring eftersläpning av dödstalet och varför det fortsatt förekommer eftersläpning. Han säger att statistiken måste gå igenom vissa nivåer i systemet innan det når Folkhälsomyndigheten och påpekar att Sverige, till skillnad från andra länder, får fram siffrorna väldigt snabbt.

– Man kan förstås göra det blixtsnabbt, men då blir det inga bra data. Det här är väldigt snabbt.

Läget på de svenska äldreboendena är fortfarande problematiskt, enligt Anders Tegnell.

– Det här är vårt stora problemområde. Mycket annat verkar fungera ganska bra.

Tegnell berättar att man gör ett undantag och att man får spela matcher i barn- och ungdomsidrott. Detta sedan det funnits oklarheter när gäller råden kring matcher och tävlingar för barn och ungdomar.

996 personer får eller har fått intensivvård i Sverige.

– Vi har ungefär konstanta tal när det gäller intensivvården, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef vid Socialstyrelsen, om antalet patienter inlagda på IVA.

Det finns fortsatt en 20-procentig kapacitet kvar inom intensivvården.

Max Stockman, handläggare vid Myndigheten för stöd till trossamfund, närvarar vid pressträffen. Han berättar om deras arbete kring coronaviruset och hur trossamfunden i Sverige har ställt om under coronakrisen, bland annat genom att bli mer digitala.

Annons

– Vi har samverkat i en särskild krisberedskapsgrupp med trossamfunden i Sverige, säger han.

– Vi ser ett gott resultat med att ställa om från fysiska möten till andra former av verksamheter.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons