Annons
Nyheter

Telebolag och bilvärdering i topp på skamlista

Bilvärderingssajter, ett krisande resebolag – och en telekomjätte. Det är några av de mest anmälda bolagen hos Konsumentverket år 2022.
Ekonomi • Publicerad 1 december 2022
Högt på listan hamnade ett resebolag. Arkivbild.
Högt på listan hamnade ett resebolag. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Det är tidningen Råd och Rön som varje år sammanställer en lista över de bolag som fått flest anmälningar hos Konsumentverket.

Det företag som hittills toppar listan år 2022 är Telia med 524 anmälningar – och enligt tidningen riktas missnöjet i huvudsak mot företagets kundtjänst.

Annons

År 2021 placerade sig telekombolaget på listans andraplats, och Konsumentverket har valt att följa upp det ärende som inleddes förra året.

– Vi håller koll på detta fortlöpande, säger Cecilia Norlander, jurist på Konsumentverket, till Råd och Rön.

Telias pressavdelning skriver i ett mejl till TT att den största delen av företagens ärenden är kopplade till en förhandling med Viaplay som inte "gick i lås".

"Vi är otroligt ledsna för att våra kunder hamnade i kläm i dessa diskussioner. Sedan sändningsrättigheterna från Viaplay upphörde har vi jobbat med högsta prioritet för att ersätta våra kunder på allra bästa sätt", skriver Telia bland annat.

På plats nummer två på Råd och Röns lista finns Detur, ett resebolag som tidigare i år hastigt stängde ned sin verksamhet med uteblivna resor och strandsatta resenärer som följd.

Tre platser på topplistan upptas av bilvärderingssajter, där kunder bland annat fått fakturor på tjänster de trott var gratis. Enligt Konsumentverket är bolag med inriktning på bilvärdering vanligt förekommande på listan – år efter år.

– Det är frustrerande, det orsakar mycket problem. Samtidigt är det inte förbjudet att driva en bilvärderingssajt och ta betalt för det. Men det ska finnas skäliga villkor och pris ska framgå, säger Charlotte Söderlund, jurist på Konsumentverket.

Fakta: Skamlistan 2022

1. Telia, 524 anmälningar

2. Detur, 381 anmälningar

3. SAS, 303 anmälningar

4. Tele2, 266 anmälningar

5. Allente, 245 anmälningar

6. Bilupplysning.nu, 209 anmälningar

7. Telenor, 140 anmälningar

8. Bilregnr.eu, 132 anmälningar

9. Bildata.nu, 99 anmälningar

Företagen listas efter hur många anmälningar som har kommit in till Konsumentverket hittills i år. Det kan till exempel handla om vilseledande marknadsföring, brister i avtalsvillkor eller andra konsumenträttsliga problem. För att hamna på listan krävs också att verkets jurister öppnat ett tillsynsärende.

Källa: Råd och Rön, Konsumentverket

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons