Annons
Nyheter

Terrordömda kan förbli fängslade i Österrike

Personer som dömts för terrorbrott i Österrike kan komma att hållas fängslade på obestämd tid – så länge myndigheterna bedömer att de kan utgöra ett hot.
Regeringen vill också förbjuda "politisk islam" och föra register på imamer.
Österrike • Publicerad 11 november 2020
Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz vill att personer som döms för terrorbrott ska kunna hållas under myndigheternas lupp på obestämd framtid.
Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz vill att personer som döms för terrorbrott ska kunna hållas under myndigheternas lupp på obestämd framtid.Foto: Michel Euler/poolfoto via AP/TT
En militärpolis håller vakt vid en synagoga i Wien efter terrorattacken förra veckan. Arkivbild.
En militärpolis håller vakt vid en synagoga i Wien efter terrorattacken förra veckan. Arkivbild.Foto: Matthias Schrader/AP/TT

Landets domstolar föreslås få möjlighet att förlänga terrordömda personers straff hur länge som helst.

– Om en psykiskt störd brottsling kan hållas inlåst livet ut för att han utgör ett hot så kan en terrorist som utgör ett hot hållas inlåst livet ut, säger Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz vid en presskonferens, enligt flera medier.

Annons

I de två olika exemplen är det dock två olika bedömningar som myndighetspersoner kommer att behöva göra. En annan fråga är om en sådan lagstiftning är kompatibel med Europakonventionen.

"Tickande bomber"

I det "antiterrorpaket" som Kurz går fram med till följd av förra veckans terrorattack i Wien ingår också att dömda personer som avtjänat sitt straff kan hållas under fortsatt övervakning med till exempel fotboja. Det är ett strängt men nödvändigt tilltag för att skydda människor från "tickande bomber", som förbundskanslern uttrycker det enligt AFP och Reuters.

Den 20-årige gärningsmannen i Wien hade tidigare dömts till 22 månaders fängelse för att ha försökt ansluta sig till extremistgruppen IS i Syrien. Enligt förbundskansler Kurz finns det fler än 150 personer i landet som stridit för terrorstämplade grupperingar utomlands, varav en del sitter i fängelse. Ytterligare ett hundratal sådana personer som är hemmahörande i Österrike befinner sig utomlands.

Regeringens straffrättsreform skulle också öppna för att dra in österrikiska medborgarskap vid terrorbrottsdomar, samt göra det lättare att dra in körkort och vapenlicenser. Moskéer som bedöms sprida terrorpropaganda ska kunna bommas igen snabbare, bland annat genom att det ska föras register över imamer, rapporterar den österrikiska nyhetsbyrån APA.

Miljöparti med på planen

Integrationsminister Susanne Raab, från förbundskanslerns konservativa parti ÖVP, säger att det ska inkluderas ett "uttryckligt, straffrättsligt förbud av politisk islam i Österrike". Hur ett sådant förbud skulle formuleras har hon inte gått närmare in på.

Sebastian Kurz turkosgröna regering – som består av ÖVP och miljöpartiet De gröna – är enig om reformerna.

Till höger om dem står högerpopulistiska FPÖ och agiterar för ännu hårdare bud, rapporterar APA. Partiledaren Norbert Hofer dömer ut Schengen-samarbetet som ett stort misslyckande och kräver att Österrike ska ta ansvar endast för sina egna gränser.

Till vänster står en skeptisk opposition, där socialdemokratiska SPÖ:s ledare Jörg Leichtfried anser att den nuvarande lagstiftning ska vara tillräcklig för att stoppa attacker som den i Wien. Liberala Neos anklagar regeringen för att skjuta från höften för att skapa rubriker.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons