Annons
Nyheter

Tesla i fokus när EU granskar elbilar från Kina

Amerikanska Teslas leveranser av elbilar tillverkade i Kina är i fokus när EU granskar dumpning av elbilar som tillverkats med statliga kinesiska subventioner. Det rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg med hänvisning till flera källor.
Teslas aktie faller i förhandeln på Wall Street efter uppgifterna.
Ekonomi • Publicerad 26 september 2023
Tesla i fokus för EU-granskning av misstänkt kinesisk elbilsdumpning i Europa. ArkivbildFoto: Ben Margot AP/TT

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen överraskade många när hon den 13 september förklarade att EU har inlett en granskning av misstänkta kinesiska statsstöd till elbilstillverkare som exporterar bilar till Europa. Enligt Bloombergs källor handlar det förutom Tesla även om de kinesiska biltillverkarna BYD, SAIC Motor och Nio, som är i fokus.

Syftet med utredningen är att avgöra omfattningen på kinesiskt statsstöd till biltillverkarna och föreslå motåtgärder från EU:s sida.

Annons

Under årets första sju månader har Tesla sålt omkring 93 700 Kina-tillverkade elbilar i Västeuropa, enligt branschstatistik. Nummer två är SAIC Motors MG, som under samma period nådde upp till 57 500 nyregistrerade elbilar i Västeuropa.

Tyska BMW och franska Renault skeppar också elbilar från Kina till europeiska slutkunder och omfattas därmed också av utredningen.

De Kina-tillverkade bilarnas andel av den europeiska elbilsmarknaden har i år ökat till 5,6 procent, upp från 1,1 procent 2020.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons