Annons
Nyheter

Thailands premiärminister avgår

Thailands premiärminister Prayut Chan-o-cha – som grep makten i en militärkupp 2014 – meddelar på tisdagen att han lämnar politiken.
Thailand • Publicerad 11 juli 2023
Tackar för sig. Efter lång tid i thailändsk politik meddelar nu Thailands premiärminister att han lämnar politiken helt och hållet.
Tackar för sig. Efter lång tid i thailändsk politik meddelar nu Thailands premiärminister att han lämnar politiken helt och hållet.Foto: Sakchai Lalit/AP/TT

"Från och med nu slutar jag med politiken och lämnar partiet", meddelar han på partiet Enad nations hemsida.

Prayut Chan-o-cha har ett långt förflutet inom thailändsk politik. 2014 tog den dåvarande arméchefen makten i en kupp, innan han befäste sin kontroll över landet och ledde en civil regering efter ett omtvistat val 2019.

Annons

Beskedet om att Prayut Chan-o-cha lämnar politiken kommer bara dagar före ett avgörande val då den nya premiärministern ska utses av Thailands parlament och senat.

I det thailändska valet i maj led Prayut Chan-o-chas parti ett svidande nederlag.

För de två största oppositionspartierna blev valet dock en framgång.

Vem som ska styra landet återstår dock att se. Även om oppositionspartierna går starkt i valet av premiärminister kan de stöta på patrull eftersom de 250 senatsledamöterna har utsetts av militärjuntan.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons