Nyheter

Thornberg ny rikspolischef

Sverige • Publicerad 1 februari 2018
Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) meddelade under en presskonferens på Rosenbad att regeringen har utsett Säpos Anders Thornberg till ny rikspolischef.
Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) meddelade under en presskonferens på Rosenbad att regeringen har utsett Säpos Anders Thornberg till ny rikspolischef.Foto: Claudio Bresciani/TT

Anders Thornberg blir ny polischef, meddelar justitieminister Morgan Johansson (S).

Han kommer närmast från posten som chef för Säkerhetspolisen och ersätter den omdiskuterade Dan Eliasson.

Thornberg blev chef över Säkerhetspolisen (Säpo) 2012. Han kom till Säpo redan 1986 och har sedan dess arbetat som både operativ chef, informationschef och spanare.

Johansson beskriver Thornbergs meriter och säger:

– Som ni hör har han en gedigen polisbakgrund.

Det är första gången svensk polis får en rikspolischef som är polis i botten, enligt Johansson.

– Svensk polis behöver en nystart och det kräver en annan rikspolischef, sade statsminister Stefan Löfven (S) i går inför dagens tillkännagivande.

Justitieminister Morgan Johansson (S) sade i sin tur att det efter polisens genomförda omorganisation är en lämplig tidpunkt att byta chef. Eliasson blir i sin tur generalsdirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). MSB behöver en erfaren ledare och Eliasson uppfyller de kraven, sade Johansson. Dan Eliasson har lett både Migrationsverket och Försäkringskassan innan han kom till polisen.

Polisförbundet hade hoppats att en polis skulle ta över.

– Det absolut viktigaste är att det är en polis som leder polisen, med djup och grundlig verksamhetskunskap och kompetens, sade ordförande Lena Nitz.

Thornberg fanns bland de största förhandstipsen, tillsammans med bland andra Therese Mattsson, som i dag är chef för Tullverket, och Klas Friberg, nuvarande regionpolischef i region Väst.

KB/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.