Annons

Tiden räckte inte till åt politiken

Johanna Martin, 37, valde att satsa på det nya jobbet och lämnade kommunpolitiken bakom sig. Det blev en omöjlig ekvation att kombinera livet som småbarnsmamma, yrkesarbetande på annan ort och förtroendevald politiker. Men hon utesluter inte en comeback.
Växjö • Publicerad 11 augusti 2018 • Uppdaterad 28 augusti 2018

För sex år sedan flyttade Johanna Martin från Stockholm till Växjö med sin familj. Hon hade fått sitt första barn och kände att hon ville återvända till sina hemtrakter. Maken kommer från Växjö så därför var det naturligt att flytta hit. Hennes egna föräldrar bor i Mönsterås.

– Vardagen blir så mycket enklare för oss som småbarnsfamilj i en stad som Växjö jämfört med Stockholm. Vi har nära till naturen och föräldrar och svärföräldrar som bor i närheten, förklarar Johanna Martin.

Johanna Martin gjorde ett kort inhopp i kommunpolitiken i Växjö. Småbarnsliv och en ny jobbkarriär satte hinder i vägen och hon valde att kliva av.
Johanna Martin gjorde ett kort inhopp i kommunpolitiken i Växjö. Småbarnsliv och en ny jobbkarriär satte hinder i vägen och hon valde att kliva av.Foto: Filip Sjöfors
Annons

Hon bor med sin man och två barn i en villa på Öster i Växjö. Redan i samband med flytten till Växjö blev hon uppringd av företrädare för Centerpartiet i Växjö och tillfrågad om hon kunde tänka sig att engagera sig i kommunpolitiken. Hon tackade ja. Efter valet 2014 fick hon en plats i utbildningsnämnden och som ledamot i kommunfullmäktige.

Under sin tid i Stockholm arbetade Johanna Martin som politisk tjänsteman i riksdagen. Hon blev pressekreterare åt förre vice statsminister Maud Olofsson. Därefter arbetade hon åt Annie Lööf.

Man kan tro att Johanna Martin har en lång politisk bakgrund, men så är det inte.

– Jag var med i CUF under ungdomsåren. Det var ett sätt att träffa kompisar. Sedan blev jag aktiv i studentkåren som vice kårordförande under min tid på Växjö universitet. Men som förtroendevald politiker var det först när jag återvände till Växjö.

Ideologiskt är det alltid centern som har legat närmast till hands för Johanna Martin.

– Jag är centerpartist med en liberal ådra som tycker att människor ska få bestämma själva utan för mycket inblandning av staten. I dessa dagar känns det det extra bra med Annie Lööf som håller kvar vid gamla principer när andra partier flaxar i migrationspolitiken. Då är jag stolt.

Hennes pappa Roland Åkesson är välkänd i kommunpolitiska sammanhang. Känd som Mönsterås starke man inom politiken och centerpartistiskt kommunalråd i över 30 år.

Johanna Martin har aldrig tänkt sig någon politisk karriär, men kände sig dragen till lokalpolitiken när hon fick förfrågan och hamnade i Växjö.

– Jag har aldrig sett mig själv att följa fars fotspår.

Hon tycker ändå kommunpolitiken är lockande eftersom man får en sådan inblick i samhället och se hur det funkar lokalt.

Annons

– Det finns en fin tanke att alla ska kunna lära känna en politiker.

Ska man ge sig in i politiken ska man göra det ordentligt, menar Johanna Martin. Det handlar om vara med på sammanträden, läsa handlingar och lägga den tid som krävs.

– Träffa folk är väldigt viktigt. Det personliga samtalet betyder så mycket, särskilt i dessa dagar när många bara möts på nätet.

Hon tror inte på maratonmöten inom kommunpolitiken, utan mer korta, strukturerade möten. Dessutom är Växjö kommuns öppna medborgarmöten ute i stadsdelarna en god idé, framhåller Johanna Martin.

För 2,5 år sedan valde Johanna Martin att hoppa av kommunpolitiken. Orsaken var det nya jobbet som pressekreterare på Ikea of Sweden i Älmhult. Jobbpendling två timmar varje dag ihop med tillvaron som småbarnsförälder gav inte utrymme åt politiskt arbete.

– Jag satt och räknade på det och insåg att det inte skulle funka. Jag pendlar med tåg till jobbet och mitt arbete innebär en hel del resor globalt. Tiden räcker inte till.

Att politiker kommer och går inom kommunpolitiken är naturligt, påpekar Johanna Martin.

– Det är en spegling av hur livet ser ut. Man är mer rörlig i dag, flyttar och byter jobb. Småbarnsåren är intensiva och speciella. Jag ser det inte som ett stort problem att folk kommer och går. Såvida inte avhoppen bara beror på konflikter eller dåliga förhållanden.

Johanna Martin märker inte av någon kris vad gäller att det är svårt att få namn på kommunlistorna. Tvärtom, i dag är det många nya som har tillkommit. Dessutom råder ett gott politiskt klimat i Växjö, tycker hon, med breda överenskommelser i viktiga frågor.

– Det är roligt att se. Men den här valrörelsen passar jag. Sedan får man se. Det händer mycket på fyra år, säger Johanna Martin, som inte stänger någon dörr till kommunpolitiken i framtiden.

Jan BärtåsSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons