Annons
Nyheter
Mannen som satt häktad misstänkt för att ha mördat 21-åriga Therese Alexandersson från Lammhultstrakten får nu skadestånd. Justitiekanslern, JK, har sammanlagt beviljat mannen 58 000 kronor.
Nyheter • Publicerad 16 februari 2006

Therese Alexandersson försvann vid tretiden på natten under en nyårsfest i Rörviks bygdegård för drygt ett år sedan. Under lång tid sökte poliser, värnpliktiga och frivilliga förgäves efter kvinnan.

Direkt efter försvinnandet misstänkte polisen att 21-åringen utsatts för brott. Efter flera veckors utredning anhölls och häktades en man skäligen misstänkt, den lägsta misstankegraden, för mord. Men polisen kom inte längre med utredningen utan mannen släpptes efter att ha suttit frihetsberövad i en dryg vecka.

Annons

Hittades i sjön Hillen

Mordutredningen fortsatte och i början av juli hittade fritidsfiskare Therese Alexanderssons svårt sargade kropp vid strandkanten i sjön Hillen, strax norr om Rörvik. Men rättsläkarna lyckades vid obduktionen inte fastställa dödsorsaken.

Under den ytterst omfattande mordutredningen har omkring 250 förhör hållits. I höstas lades utredningen sedemera ned eftersom brott inte kunde styrkas.

Mannen vände sig till justitiekanslern och krävde skadestånd för lidandet som det innebar för honom att sitta på häktet. JK godtar mannens krav på 50 000 kronor för lidande, även om det är avsevärt mer än praxis, samt 8 000 kronor för förlorad arbetsförtjänst.

Justitiekanslern motiverar det extra höga skadeståndsbeloppet bland annat med den stora massmediala intresset för fallet. Bedömningen är också att den ostraffade mannen kunnat identifieras av en vidare krets personer på hemorten.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons