Annons
Nyheter

Tidöpartierna vill städa i friskolesystemet

Regeringen startar en "helrenovering" av friskolesystemet och ska bland annat utreda ett vinststopp för friskolor.
– Det ska inte längre vara möjligt att tjäna pengar på att dra ner kvaliteten, säger skolminister Lotta Edholm (L).
Politik • Publicerad 7 juli 2023
Skolminister Lotta Edholm (L).Foto: Oscar Olsson/TT

Regeringen och Sverigedemokraterna har under en längre tid förhandlat om hur spelreglerna för friskolorna ska förändras i grunden.

Nu är förhandlingarna i mål och regeringen har beslutat om ett tilläggsdirektiv till en utredning som redan pågår om förbud mot vinstuttag i friskolor. De ändrade riktlinjerna är dock så omfattande att det enligt Lotta Edholm i stort sett blir som en ny utredning.

Annons

Hon kallar det en "helrenovering av friskolesystemet".

– Det finns inbyggda fel i friskolesystemet och det har funnits en naivitet när det gäller friskolorna, säger Edholm på en pressträff.

Vinststopp

Ny utredare blir Joakim Stymne, och han ska bland annat föreslå ett så kallat "vinststopp". Det innebär inte ett totalförbud mot vinstuttag, men väl en rad begränsningar. När staten nu ska skjuta till hundratals miljoner kronor för nya läroböcker till skolor ska de gå till just fler läroböcker, inte till vinster för friskolor, anser Edholm.

Vinstutdelning ska inte få förekomma under de första åren efter att en skola startats eller om en skola köps av en ny ägare, enligt Edholm. Inte heller om en skola har väldigt låg kvalitet eller om den tar emot statsbidrag för kvalitetshöjande åtgärder.

– Det kommer också att utredas om kommunerna ska ha möjlighet att återkräva skolpeng om den används till annan verksamhet, säger Edholm.

Därtill ska utredningen fokusera på skärpta krav på ägarna för inte bara fristående skolor, utan även förskolor och fritidshem.

– Förskolor och fritidshem är nånting nytt och utöver det som finns med i Tidöavtalet, säger Edholm.

Våffelstugor

Problemen i friskolebranschen är kända. Kritiken har bland annat handlat om mål om stora vinstutdelningar till ägarna, och skolpeng som gått till helt andra verksamheter, som våffelstugor och skärgårdstomter.

Skolministern betonar nu att det inte bara handlar om "enskilda avarter". Hon anser att borgerliga politiker alltför länge ignorerat systemfelen.

Om förslagen går igenom innebär det stora förändringar för friskolorna, konstaterar Edholm.

Annons

TT: När det gäller vinststopp – hur skiljer sig era direktiv från de rödgrönas om vinstförbud?

– Det kommer även i framtiden att finnas en liten möjlighet att ta ut vinst om man kan göra det med bibehållen kvalitet, det vill säga utan att man har förelägganden, utan att man tar emot statliga bidrag för kvalitetshöjande åtgärder, säger Edholm.

Samtidigt går regeringens direktiv i andra avseenden längre än S-regeringens, framhåller hon.

– I praktiken handlar det till exempel om att utredaren ska ge förslag om sanktionsavgifter, det vill säga böter, om man inte uppfyller lagstiftningens krav.

En annan stor skillnad är detta med att även förskolor omfattas, säger hon.

Utredningen får förlängd utredningstid och ska redovisa sitt uppdrag den 28 februari 2025. Edholm bedömer att åtminstone delar av de planerade förändringarna bör vara beslutade före valet 2026:

– Det är klart att det är snävt om tid, men utredaren kan ju lägga fram delresultat av utredningen före 2025.

Fakta: Detta ska utredas

*Vinststopp

Vinstutdelning ska inte förekomma under de första åren efter att en friskola startats eller i det fall en skola köps av en ny ägare. Likaså om Skolinspektionen har slagit ner på verksamheten eller om det finns kvalitetsbrister. Därtill ska det inte vara möjligt att ta ut vinst om man tar emot kvalitetshöjande statsbidrag.

*Skolor ska bara få bedriva skolverksamhet

Skolpengen ska inte gå till annat än utbildning. Friskolor ska bli tvungna att enkom ha skolsyfte i bolagsordningen, inte något annat.

*Skolpeng ska kunna återkallas

Friskoleägare ska kunna krävas på återbetalning av skolpengen om pengarna går till annat än skolverksamhet eller om friskoleägarna har dömts för brott.

*Omreglering av friskolekoncernerna

En ny tvingande struktur för friskolekoncernerna, så att det blir lättare att följa skolpengen och kunna granska skolornas verksamhet och ekonomi. En modell kan vara att ett bolag bara ska kunna driva en skola.

*Nya verktyg för Skolinspektionen

Ökade möjligheter att stänga skolor samt att införa tidigare och skarpare sanktioner och högre viten, Möjlighet till tvångsförvaltning av friskskolor med stora missförhållanden.

*Skärpt ägarprövning

Friskolor och dess ägare ska ha en stabil ekonomi. Ökade krav på ekonomisk stabilitet och en rätt för elever att slutföra sin utbildning vid den skola de har valt.

*Stopp för utländskt ägande

Rapporter har pekat på att utländska antagonister kan investera i skolor som en del i påverkanskampanjer. Utredaren ska se över om bara företag med säte i Sverige, EU- eller EES-land ska få driva skolor.

Källa: Liberalerna

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons