Annons
Nyheter

Tidslinje: Striden om Cherson

Ukrainska styrkor har återintagit staden Cherson efter den ryska militärens återtåg. Den ukrainska flaggan vajar åter i staden, som har varit ockuperad sedan i mars, och intåget ses som "en viktig seger".
Här är en tidslinje över striderna om staden och regionen Cherson.
Ukraina • Publicerad 11 november 2022
Ukrainsk militär kontrollerar skyttegravar grävda av Ryssland i regionen Cherson. Bild från oktober.
Ukrainsk militär kontrollerar skyttegravar grävda av Ryssland i regionen Cherson. Bild från oktober.Foto: Leo Correa/AP/TT

24 februari

Ryska styrkor inleder en attack mot Chersonregionen från Krim, första dagen på Rysslands anfallskrig i Ukraina. Inom några dagar har de omringat staden Cherson.

Annons

.

2 mars

Ryssarna hävdar att de kontrollerar staden. En dag senare bekräftar ukrainska styrkor att den har fallit. Boende i Cherson ordnar flera protester mot ockupationen.

.

27 april

Videoklipp publiceras på sociala medier som visar hur de ryska styrkorna använder tårgas och chockgranater för att skingra demonstranter som skanderar "Cherson är Ukraina".

.

29 augusti

Ukrainska styrkor inleder en motattack för att återta regionen Cherson efter att ha drivit tillbaka ryska styrkor från utkanterna av Kiev och från de norra delarna av staden Charkiv.

.

Annons

23–27 september

För att stärka kontrollen över de ockuperade delarna av södra Ukraina iscensätts ryska så kallade "folkomröstningar", gällande om regionen ska bli en del av Ryssland. "Folkomröstningarna" avfärdas av Kiev och västvärlden som en bluff, och hålls även i regionerna Luhansk, Donetsk och Zaporizjzja.

.

30 september

Ryssland annekterar de fyra regionerna Cherson, Luhansk, Donetsk och Zaporizjzja i strid med folkrätten. Annekteringen möts av fördömanden världen över.

.

19 oktober

Rysktillsatta tjänstemän i Cherson hävdar att de börjat evakuera civila från staden Cherson. Kiev anklagar det för att vara deportation av civila till Ryssland och andra Moskvakontrollerade regioner.

.

9 november

Annons

Den ryska militären beordras av Moskva att lämna staden Cherson. Beskedet tas emot med skepsis från ukrainskt håll.

.

10 november

Ukraina uppger att landets styrkor nu rycker fram mot Cherson med varsamhet, men att man fruktar att de ryska styrkorna vill förvandla Cherson till en "dödens stad" efter sortin.

Under den ryska reträtten har en av få vägar över floden Dnepr kapats. Antonivskyj-bron, som utgör den huvudsakliga leden från Cherson över floden österut, har förstörts.

.

11 november

"Cherson är åter under ukrainsk kontroll och förband ur Ukrainas militär tar sig in i staden", skriver försvarsdepartementet på sociala medier.

Utrikesminister Dmytro Kuleba säger på sociala medier att "Ukraina tar ännu en viktig seger och bevisar att vad än Ryssland säger eller gör så kommer Ukraina att vinna".

Ryssland å sin sida säger sig ha fullföljt den utropade reträtten och att samtliga styrkor, som uppges vara 30 000 soldater, lämnat Cherson.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons