Nyheter

Tiktok-chefen försvarar sig inför kongressen

Tiktok låter sig inte "manipuleras av någon regering" – och är berett att ge oberoende övervakare full insyn. Det lovar den omstridda kinesiska appens högste chef, i en skarp utfrågning i USA:s kongress.
Men USA:s utrikesminister betraktar Tiktok som en säkerhetsrisk.
USA • Publicerad 23 mars 2023
Tiktoks vd Shou Zi Chew vittnar i USA:s kongress.
Tiktoks vd Shou Zi Chew vittnar i USA:s kongress.Foto: Alex Brandon/AP/TT

Det är det mäktiga energi- och handelsutskottet i representanthuset i Washington som kallat till sig Tiktok-chefen Shou Chew. Anledningen är farhågorna i USA och i många andra länder om att Kinas regim kan använda appen för att övervaka användare och sprida propaganda världen över.

– Låt mig säga tydligt och klart: Bytedance (som utvecklat Tiktok) är inte en agent för Kina eller för något annat land, sade Chew inför utskottet på torsdagen.

I ett parallellt utskottsförhör i kongressen utfrågades USA:s utrikesminister Antony Blinken om Tiktok.

Frågan från republikanen Ken Buck från Colorado gällde om Tiktok var en säkerhetsrisk för USA.

– Jag anser det, svarade Blinken.

– Borde inte en säkerhetsrisk mot USA vara förbjuden? frågade Buck.

– Det borde stoppas på ett eller annat vis. Men det finns olika sätt att göra det på, svarade Blinken.

Den amerikanska regeringens syn på Tiktok visar på ökade krav på att försöka förbjuda Tiktok, trots att tjänsten är ett av världens populäraste sociala medier.

Fyra löften

Bara i USA finns "över 150 miljoner som älskar vår plattform", hävdade Shou Chew i sitt anförande.

– Vi har ett ansvar att skydda dem, och därför utfärdar jag följande löften, säger han enligt den skriftliga version som publicerades i förväg.

Löftena är fyra stycken: säkerheten, "särskilt för tonåringar" är högsta prioritet. Användardata i USA ska skyddas med brandväggar från "otillåten utländsk åtkomst". Tiktok låter sig "inte manipuleras av någon regering". Och slutligen ska tjänsten "vara transparent och öppna upp för oberoende övervakare från tredje part".

President Joe Biden stödjer linjen att Tiktok måste byta ägare, från kinesiska Bytedance som befaras vara påverkat av den diktatoriska regimen i Peking. Och appen omfattas också av en växande allmän oro kring ungas skärmtid.

– Vi vet att "big tech"-företag som Tiktok använder skadliga algoritmer för att utnyttja barn för att tjäna pengar och utsätta dem för farligt innehåll på nätet, sade Cathy McMorris Rodgers, ordförande i energi- och handelsutskottet, enligt medier.

Brittiska parlamentet stoppar

Samtidigt som Chew frågades ut i Washington beslutade Storbritanniens parlament att ansluta sig till regeringens bannlysning av appen.

Appen stoppas på samtliga av parlamentets datorer och mobiltelefoner och parlamentets nätverk, enligt parlamentet som tillade att "cybersäkerhet är av högsta prioritet". Enskilda ledamöter kan fortfarande använda appen på sina egna telefoner, men inte när de kopplar upp sig via parlamentets nätverk.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.