Annons
Nyheter

Tiktok listade konton som såg på "hbtq-videor"

Tiktok förde i minst ett år register över användare som tittade på videor med "hbtq-innehåll", enligt en granskning av The Wall Street Journal (WSJ).
USA • Publicerad 8 maj 2023
Den kinesiska appen Tiktok från företaget Bytedance är i blåsväder igen. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Listan fick flera anställda på Tiktoks kontor i USA, Storbritannien och Australien att lämna in klagomål till sina chefer både under 2020 och 2021, enligt tidigare medarbetare som The Wall Street Journal pratat med. Medarbetarna uppges ha fruktat att informationen skulle komma att delas utanför företaget eller användas för att utpressa användare.

Många av appens användare kommer från länder där homosexuella utsätts för trakasserier och våld.

Annons

Sociala medie-plattformen säger sig ha loggat innehållskategorier och vilka användare som tittade på vad i syfte att öka användningen och engagemanget på appen, skriver tidningen. En talesperson för Tiktok säger att de raderade en lista på konton med intresse för "hbtq-innehåll" för ett år sedan.

"Att skydda privatlivet och Tiktok-användarnas säkerhet är en av våra största prioriteringar", säger Tiktok i ett uttalande till WSJ.

De senaste månaderna har allt fler regeringar, myndigheter, lärosäten och företag världen över bannlyst Tiktok efter anklagelser om att appen utgör ett verktyg åt kinesiska myndigheter när det gäller övervakning. Kinesiska företag är enligt lag skyldiga att bistå landets underrättelsetjänster, och oron kring Tiktok handlar om huruvida Pekingregimen kan övervaka appens användardata och dra nytta av den.

Kina har nekat till alla anklagelser.

Fakta: Tiktok

Tiktok är en app där användare skapar och delar filmklipp, ofta tillsammans med musik.

Tiktok ägs av det kinesiska teknikföretaget Bytedance, som först lanserade appen i Kina 2016 under namnet Douyin. Bytedance köpte i november 2017 upp en liknande musikapplikation, Musical.ly, som sedermera integrerades med Tiktok.

Tiktok är i dag en av världens snabbast växande plattformar på sociala medier. Appen har runt 1,6 miljarder användare världen över.

2021 omsatte moderbolaget Bytedance cirka 58 miljarder dollar, motsvarande drygt 520 miljarder kronor.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons