Annons
Nyheter

Tillfälligt sedelsug över – uttagen minskar

Svenskars krisoro kopplat till Rysslands krig i Ukraina har klingat av.
Nu tar vi ut allt färre kontanter igen. Dessutom försvinner fler och fler kontantautomater.
Ekonomi • Publicerad fredag 05:41
Bankomaterna blir allt färre runtom i landet. Arkivbild.
Bankomaterna blir allt färre runtom i landet. Arkivbild.Foto: Martina Holmberg / TT

Krigets utbrott innebar en ökad krismedvetenhet hos svenska folket, vilket gav utslag hos betalningsinstitutet Bankomats siffror när det gäller kontantuttag.

När nu siffror för första halvåret 2023 presenteras märks dock en tydlig förändring. I genomsnitt tog varje svensk ut 455 kronor i månaden vilket är en minskning på 13 procent jämfört med 2022.

Annons

– Det var väldigt tydligt när kriget bröt ut, efterfrågan på inte bara svenska kronor utan även dollar och euro ökade kraftigt. Detta samtidigt som MSB gått ut och sagt att man ska ha till exempel vatten och kontanter hemma, säger Johan Nilsson, kund- och marknadschef hos Bankomat.

– Nu när vi tittar på första halvåret så ser vi att det går rätt fort för gemene svensk att glömma och nu börjar det att normaliseras igen.

Fler insättningar

Ytterligare ett bevis för detta är att samtidigt som uttagen av kontanter minskar så sker också en ökad insättning, från 138 kronor per person och månad till 156 kronor.

– Man tycker inte att man behöver ha de här kontanterna hemma och börjar använda dem, alternativt sätta in på sitt konto igen.

Förändringen sker samtidigt som antalet kontantautomater fortsätter att minska. Enligt Johan Nilsson är det omkring 75–100 stycken som har stängts hittills i år och det totala antalet uppgår nu till omkring 1 200 runtom i landet.

"Rimligt avstånd"

– Den lite längre prognosen är att om ett par år så kommer vi att vara nere på omkring 1 000 stycken. Vi måste anpassa utbudet efter den faktiska efterfrågan även om vi tycker det är viktigt att det finns tillgång till kontanter.

Målet är att även efter en automat har stängts så ska det finnas ett alternativ inom rimligt avstånd.

– Det är en utmaning. Vad är rimligt avstånd om du inte har bil och behöver åka kommunalt? Men trenden med minskat antal automater kommer att fortsätta.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons