Annons
Nyheter

Tintins äventyr stoppas

Tintins äventyr stoppas i Strömbergshyttan på grund oklarheter om rättigheterna och risk för skadestånd.
Nyheter • Publicerad 30 mars 2006

- Tintin får byta skepnad till Timmy Globetrotter, säger Teaterborgens producent Evert Nilsson.

I fjol tog Teaterborgens ledning kontakt med Bonnier Carlsen Bokförlag som har de svenska rättigheterna för den belgiske seriefiguren Tintin. Det skulle ta 1-2 år att få att få klartecken att använda en originalberättelse.

Annons

- Då beslöt vi att skriva en egen lokal historia med Tintin, Kapten Haddock och alla de figurer som finns i Tintin, säger Evert Nilsson.

Björn Elmgren och JohnMartin Bengtsson fick uppdraget. Men när repetitionerna hade börjat kom nya signaler från bokförlaget. Rättighetsfrågor fick Teaterborgens ansvariga att backa. Färdiga affischer, vykort och tröjor för 20 000 kronor måste slängas.

- Hellre det än att riskera skadestånd. Men det blir sommarteater ändå, säger Evert Nilsson

Elmgren och Bengtsson har skrivit om historien och ändrat på rollfigurerna.

Timmy Globetrotter är chefredaktör på tidningen Hyttnytt som ägs av amiral Marin. Handlingen förläggs till England och Tyskland och det finns flera inslag från Glasriket, bland annat en diamant från Strömbergshyttan, i den nya uppsättningen.

Anders Karlsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons