Annons
Nyheter

Tjeckiens Gripen-plan har vässats

Det tjeckiska flygvapnet har uppgraderat sina tolv svensktillverkade Gripen-stridsflygplan, meddelar Försvarets materielverk (FMV).
Försvar • Publicerad 7 mars 2022
Ett Gripen-plan. Arkivbild.
Ett Gripen-plan. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Uppgraderingen av hård- och mjukvara i flygplanen och i olika stödsystem gäller både de en- och tvåsitsiga versionerna. Det är en del av det långsiktiga avtalet om Gripen mellan FMV och den tjeckiska staten.

Planens militära förmåga har höjts och Tjeckien har nu den senaste versionen av Jas Gripen C/D. Enligt FMV är detta viktigt inför Tjeckiens basering i Litauen i april, som en del av försvarsalliansen Natos kontinuerliga incidentberedskap i Baltikum.

Åtgärden genomfördes i mitten av februari, men det underliggande arbetet – av FMV och flygplanstillverkaren Saab – med bland annat tester har pågått sedan våren 2021.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons