Annons
Nyheter

Tobbe är proffs på frihetsdressyr

Han reser Europa runt med Apassionata som är världens största hästföreställning. I onsdags kväll var Tobbe Larsson i Växjö för att berätta om frihetsdressyr.
Nyheter • Publicerad 17 mars 2006
- När man tränar en häst handlar det om att leka fram det hästen är bra på. Det får aldrig bli tvång, säger Tobbe Larsson. I onsdags kväll föreläste han om frihetsdressyr. Ett arrangemang som Theleborgs ryttarsällskaps dressyrsektion stod bakom. Foto: Lars-Göran RydqvistFoto: 

Tobbe Larsson kommer från skånska Sjörup. Han började med frihetsdressyr av en slump. De senaste sju åren har han jobbat med det professionellt.

- Jag letar efter samma sorts hästar som våra elitryttare. Skillnaden är att en häst utan utstrålning inte är aktuell för mig. Hästen i sig måste väcka uppmärksamhet. En hoppryttare bryr sig kanske inte så mycket om utseendet, även om det är trevligt med snygga hopphästar, säger Tobbe Larsson.

Annons

Frihetsdressyr betyder att hästen är lös och att man får den att röra sig efter människans kommandon. Det gäller att hästen har förtroende för människan, men också att hästen är trygg i sig själv, När det väl är föreställning är det mycket publik, ljus, musik och en massa annat som kan störa koncentrationen.

Inlärning

Hela tiden pratar Tobbe Larsson om att det handlar om att lära sin häst det den ska utföra och när den ska utföra det.

- Ta det här med lastning av häst. Det tränar hästägare nästan aldrig på. Men ridning det tragglar de. Om man inte lär sin häst hur den ska bete sig vid lastning får vi de skräckexempel man kan se på våra tävlingsplatser med hästar som inte vill gå in i transporten och som slänger sig ur densamma. Det handlar hela tiden om att hästen gör det du säger till den, säger han.

Ta intryck av varandra

Tobbe Larsson tycker att de olika delarna av hästsporten skulle ta lite mer intryck av varandra. De som rider hoppning, dressyr, western, islandshäst, ja alla sorter, kan ta till sig råd och tips av varandra istället för att titta snett.

Det var Theleborgs ryttarsällskaps dressyrsektions Rose-Marie Gullberg som ordnat föreläsningen med Tobbe Larsson. Publiken bestod mest av hästägare och Ulf Norén höll med om mycket av det som sades.

- För att utveckla våra hästar är det viktigt att snegla på resten av världen. Mycket av den gamla hästkunskapen är försvunnen i Sverige, säger han.

- Intressant det här med frihetsdressyr. Jag fick lite tips som jag ska testa på min häst, sade Olivia Thim.

Just nu turnerar Tobbe Larsson med två av sina hästar. De rörelser de visar upp på arenan tränar de sällan hemma, där tränas mest kondition. Rörelserna lärs in i små portioner, och det gäller att snappa upp vad hästen själv bjuder på. Han jobbar mest från marken med hästarna, eftersom det de kan lära sig när ryttaren står bredvid kan de också utföra när ryttaren sitter på.

Annons

- Mycket i träningen handlar om att leka med djuret. Att pröva sig fram till slutresultatet. Det är då man bygger hästens självkänsla, för hästar är skygga, men otroligt snälla djur.

- Om vi gör missar på en föreställning är det nästan alltid jag som tappat fokus. Och det är hästarna som är stjärnorna - jag följer bara med, säger han.

Marie Fransson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons