Annons
Nyheter

Tolv länder får fler i EU-parlamentet

Tolv länder får en eller två platser till i EU-parlamentet att fördela i valet nästa år.
Finland och Danmark får vardera ett till mandat till 15 var, men Sverige får inga ytterligare utan blir kvar på 21 mandat.
EU • Publicerad 24 september 2023
Europaparlamentet i Strasbourg. Arkivbild.
Europaparlamentet i Strasbourg. Arkivbild.Foto: Fredrik Persson/TT

Det är Europeiska rådet, stats- och regeringschefernas organ i EU-maskineriet, som har fastställt antalet ledamöter i parlamentet till 720 för mandatperioden 2024--2029, enligt ett pressmeddelande.

När Storbritannien lämnade EU för några år sedan försvann deras 46 ledamöter i EU-parlamentet och kvar blev totalt 705. Men nu växer alltså parlamentet en aning igen, med 15 ledamöter i och med valet till parlamentet i juni nästa år.

Annons

Med hänvisning till ökande befolkning och att antalet ledamöter ska vara proportionellt fördelat mellan de 27 EU-länderna får tolv länder dela på de nya15 mandaten.

Tre länder – Frankrike, Spanien och Nederländerna – får två ytterligare mandat vardera. Nio länder får ett till mandat per land. Det är Finland, Danmark, Belgien, Irland, Lettland, Österrike, Polen, Slovenien och Slovakien.

Enligt EU:s fördrag får antalet ledamöter aldrig överstiga 751 (ledamöter + talman). Varje land har rätt till minst sex ledamöter och inget får ha mer än 96. Tyskland är enda land med 96 medan Malta, Cypern och Luxemburg har sex vardera.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons