Annons
Nyheter

Tonvis miljöfarligt smuggelavfall stoppades

Vid hamnkontroller i södra och mellersta Sverige upptäckte Tullverket containrar fyllda av bildelar, plastavfall och skrotade kylkompressorer. Sammanlagt stoppades 220 ton miljöfarligt avfall på väg till länder i Afrika och Asien.
Brott • Publicerad 5 oktober 2022
Hittills i år har Tullverket stoppat 732 ton farligt avfall.
Hittills i år har Tullverket stoppat 732 ton farligt avfall.Foto: Tullverket

Tullverket och länsstyrelserna har under en vecka i september gjort 472 riktade kontroller i hamnar i södra och mellersta Sverige. Syftet var att stoppa miljöfarligt avfall från att lämna landet, i linje med EU:s förbud mot export av farligt avfall till länder utanför unionen.

Totalt stoppades drygt 220 ton miljöfarligt avfall, som exempelvis plastavfall, bildelar, kylkompressorer och möbler, från att olagligen exporteras till länder i Afrika och Asien.

Annons

Tio exportförbud utfärdades mot sändningar från Göteborg, Helsingborg och Södertälje hamn. Det största smugglingsförsöket gällde sex containrar på väg till Pakistan med 167 ton uttjänta kylkompressorer. Exportförbud utfärdades också bland annat mot en container med 15 ton plastavfall på väg till Indien samt en 27 ton tung container med olika bildelar på väg till Förenade Arabemiraten.

Ytterligare 42 sändningar fick inte exporteras eller importeras innan det vidtagits åtgärder, som exempelvis att alla tillstånd kunnat uppvisas.

I några av fallen kommer brottsanmälningar nu upprättas mot de företag och privatpersoner som försökt föra ut avfallet, enligt Tullverket, som säger sig vara tillfreds med resultatet av kontrollerna.

"Det innebär att avfall som inte får exporteras har stoppats från att lämna landet. Gränsöverskridande avfallstransporter är en stor och viktig global fråga, det finns många länder som har stora problem med att hantera avfall som olagligt har transporterats dit från andra länder", säger Martin Johansson, sakkunnig på Tullverket, i ett pressmeddelande.

Fakta: Operation "Farligt avfall"

Drygt 220 ton miljöfarligt avfall stoppades och tio exportförbud utfärdades.

De tio exportförbuden bestod av följande:

Sex containrar på väg till Pakistan med 167 ton uttjänta kylkompressorer.

En container med 15 ton plastavfall som skulle till Indien.

En container med olika bildelar på väg till Förenade Arabemiraten. Totalvikt 27 ton.

En container med fem ton hushållsföremål och en bil på väg till Kamerun.

En container med kasserade kylskåp och frysar på väg till Guinea. Sammanlagt åtta ton.

Källa: Tullverket

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons