Annons
Nyheter

Tornador svepte fram i USA – flera döda

USA • Publicerad 7 mars 2022

Minst sju personer har omkommit, däribland två barn, i tornador som svept fram över centrala Iowa i USA. Det är det dödligaste ovädret i delstaten på över ett decennium, enligt myndigheterna.

En av de dödliga virvelstormarna tog mark nära staden Winterset, sydväst om Des Moines på lördagskvällen lokal tid. Där har sex personer bekräftats döda och minst fyra har skadats.

Annons

I närliggande Lucas County dödades en person och flera skadades när en annan tornado svepte fram.

Stora delar av delstaten Iowa drabbades av kraftiga åskoväder som skapade tornador under helgen. Över 50 bostäder har förstörts och vägar har blockerats med omkullblåsta träd och raserade elledningar.

Kraftiga stormar av det här slaget uppkommer när luften är varm och fuktig och är därför ovanliga i mars.

– Det måste inte vara juni eller maj. Dessa stormar uppkommer när förutsättningarna är de rätta, och det var de verkligen i går, säger meteorologiprofessor Victor Gensini vid Northern Illinois University, till AP.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons