Annons
Nyheter

Tornet som får Växjö att koka

Fult, snyggt. Landmärke, rikemansprojekt. 140 personer kom på onsdagskvällen till Växjö bibliotek för att diskutera skyskrapan på Solberget.
Redan har 100 personer visat intresse för att köpa lägenhet.
Nyheter • Publicerad 16 mars 2006
Foto: Ingemar Kroon
Foto: Ingemar KroonFoto: 

Växjöbon Ulf Rosén såg fram emot projektet.

- Bygg gärna och helst lite högre än ni tänkt. Det är det ungdomar vill ha.

Annons

- Jättebra att det byggs nytt, sade en röst.

- Ska berget sprängas bort? var en fråga.

- Nej, sade Roland Hagberg från byggbolaget NCC.

- Hur många träd ryker, var en annan.

- Noll, sade samme Hagberg.

Detta svar fick några naturkunniga i auditoriet att reagera. Bland annat sades att belastningen på den magra marken under byggtiden kommer att öka risken för att träd dör.

Rört om i grytan

Få projekt de senaste åren har rört om i grytan så mycket som NCC:s och Riksbyggens bostadsprojekt: att riva vattentornet på Solberget och bygga ett 50 meter högt hus innehållande 39 bostadsrätter.

Vid det offentliga mötet på biblioteket skulle känslor luftas och frågetecken rätas ut var det meningen.

Stadsarkitekten Boje Hultman gjorde ingen hemlighet av vad han tyckte. Han talade om huset som ett landmärke och poängterade att bara en försumlig del av parkens yta kommer att tas i anspråk för projektet.

Annons

- Jag har aldrig uppfattat att Växjöborna har ett behov av ett landmärke, sade Kia Graffmann som inte riktigt var med på att just det argumentet fått en sådan framskjuten plats.

Det tilltänkta huset är fult och står inte i harmoni med omgivningarna, tyckte några.

- Jag har aldrig haft problem att hitta hem med bara vattentornet som landmärke. Varför ska kommunerna tävla om att bygga skyskrapor. Jag tycker inte vi ska ha så höga hus i Växjö, ansåg Lennart Nilsson.

"Rikemansprojekt"

- Varför detta rikemansprojekt? Helt onödigt, deklarerade Maj-Lis Andersson.

Carl-Johan Hansson från byggherren, Riksbyggen, förklarade att det helt enkelt finns en efterfrågan på bostadsrätter i Växjö och att man därför man ger sig in i detta projekt. Marknaden är het. Men vilka kostnader det handlar om för köparna är inte klart.

- Men över 100 personer har hört av sig och visat intresse för en bostad.

"Bjud in allmänheten"

Flera, bland andra Pär Hagdahl, undrade varför de ansvariga ställde sig kallsinniga till att bjuda in allmänheten till det nya huset, det vill säga till en restaurang eller ett kafé.

- Den plan vi arbetar med innefattar ingen annan prövning än den för bostäder, sa Boje Hultman.

Annons

Från podiet sades också att säkerhetskrav och annat som är förknippat med offentliga miljöer, exempelvis restauranger, är oerhört dyra att genomföra och har därför inte diskuterats.

- Det blir stora trafikproblem i området. Hur kommer ni att göra med parkeringarna? undrade Sonnie Franzén.

- Situationen är inte idealisk men det är den vi har att jobba med, sade stadsbyggnadschefen Peter Rydell som menade att kommunens trafikplanerare kommer att se vad som kan göras för att förbättra trafikmiljön.

Stefan Fehrm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons