Nyheter

Totalt 161 personer coronasmittade i Sverige

Det senaste dygnet har ytterligare 24 personer i Stockholm och Skåne konstaterats smittade av det nya coronaviruset.
Sammanlagt har nu 161 fall upptäckts i Sverige.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Coronaviruset (TT) • Publicerad 7 mars 2020
Det senaste dygnet har ytterligare 24 personer i Stockholm och Skåne konstaterats smittade av det nya coronaviruset. Arkivbild
Det senaste dygnet har ytterligare 24 personer i Stockholm och Skåne konstaterats smittade av det nya coronaviruset. ArkivbildFoto: Johan Nilsson/TT

Ytterligare 21 personer har blivit smittade av coronaviruset i Stockholm. Totalt är nu 101 personer smittade i regionen, som är den mest drabbade i landet. Det finns ännu ingen samlad information om var de nya fallen möjligen kan ha smittats.

– Men det vi hittills har sett är att den här sportlovsveckan har satt avtryck. Man har varit i norra Italien och bedöms ha blivit smittad där. Av allting vi har hittat så finns det alltså en direkt koppling till en utlandsresa eller en indirekt koppling där någon individ har varit i närkontakt med någon som varit på en utlandsresa, säger Per Follin, smittskyddsläkare och avdelningschef vid Smittskydd Stockholm.

TT: Förväntar ni er att se fortsatt effekt av den sportlovsveckan?

– Inkubationstiden har ju inte hunnit gå ut ännu. Den är som längst 14 dagar och merparten har ju haft ungefär sju dagar. Men jag vill inte spekulera i det utan vi tar det vartefter som fallen kommer in, svarar Follin.

Inga svåra fall

Per Follin säger att han inte vet hur de nya 21 fallen mår eller hur många som vårdas hemma respektive på sjukhus. Men generellt har sjukdomsförloppen för de smittade i regionen varit lindriga.

– Vi har inte fått kännedom om något svårt, intensivvårdskrävande fall, säger Follin.

Flera skolor i Stockholm valde under fredagen att stänga tillfälligt på grund av oro för coronaviruset, men Victor Rydberg gymnasium och högstadium och Danderyds gymnasium öppnar igen på måndag, rapporterar P4 Stockholm.

Sedan tidigare har flera andra svenska skolor antingen stängt eller uppmanat barn som varit i smittodrabbade områden att stanna hemma.

Tre smittade i Skåne

Även ytterligare tre personer i Skåne har smittats, och nu har regionen totalt 17 drabbade. För att undvika vidare smittspridning utförs smittspårningen av Smittskydd Skåne.

"De som vi på smittskydd bedömer har haft nära kontakt, och med det menar vi varit ansikte till ansikte med den smittade, blir personligen kontaktade av oss," säger Eva Gustavsson, biträdande smittskyddsläkare Smittskydd Skåne i pressmeddelandet.

I Västra Götaland har 14 personer smittas och i region Värmland är antal drabbade 13. Åtta personer i Region Jönköping, fem personer i Region Uppsala, två personer i Region Gävleborg och en person från Region Örebro län har också konstaterats smittade.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.