Annons
Nyheter

Toyota drar ned på produktionstakten

Ekonomi • Publicerad 1 november 2022
Oväntat svag kvartalsrapport, med sänkt vinstprognos för helåret från Toyota Motor. Arkivbild.Foto: Eugene Hoshiko AP/TT

Den japanska fordonsjätten Toyota Motor sänker sitt produktionsmål för räkenskapsåret, som avslutas i mars. Fortsatta problem med halvledarbrist pekas ut som anledning.

Siktet är nu inställt på 9,2 miljoner fordon, ned från 9,7 miljoner i senast föregående prognos.

Annons

Beskedet kommer i en kvartalsrapport där Toyota redovisar ett rörelseresultat på 563 miljarder yen för perioden juli-september. Det var sämre än väntat. Analytiker hade räknat med 765 miljarder yen.

Toyota beräknar samtidigt rörelsevinsten för räkenskapsåret till 2 400 miljarder yen (cirka 180 miljarder kronor). De lägger sig därmed tydligt lägre än snittprognosen bland analytiker, som inför beskedet låg på 2 980 miljarder yen.

Försäljningsprognosen höjs samtidigt till 36 000 miljarder yen, vilket kan jämföras med en tidigare prognos på 34 500 miljarder och en snittprognos på 36 300 miljarder yen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons