Annons
Nyheter

Träffa andra viktigt efter självmord

Självmorden blir allt fler bland unga. I helgen arrangerade anhörigföreningen Spes en heldag för unga som mist en anhörig eller kamrat.
Nyheter • Publicerad 13 mars 2006
Nätverk behövs. Christina Carlsson har i sitt arbete engagerat sig starkt för det förebyggande arbetet kring självmord. Vi behöver bygga nätverk, där både samhället och frivilliga krafter deltar, menar hon. Foto: Stefan Nilsson
Nätverk behövs. Christina Carlsson har i sitt arbete engagerat sig starkt för det förebyggande arbetet kring självmord. Vi behöver bygga nätverk, där både samhället och frivilliga krafter deltar, menar hon. Foto: Stefan NilssonFoto: 

Uppslutningen var dock inte så stor som Spes hade hoppats.

- Vi är säkra på att ungdomar också behöver varandras stöd och behöver prata, men de är svåra att nå, säger Alice Haraldsson, kontaktperson för Spes (Suicid prevension och efterlevandes stöd).

Annons

På andra håll har man ungdomsföreningar och syskongrupper, där man uttalat vänder sig till unga efterlevande.

Bland de närvarande i församlingshemmet på Nygatan vittnade alla om betydelsen av att få prata med andra som varit i samma situation.

Skönt prata med andra

- Jag vill inte belasta mina anhöriga mer med mitt ältande. Då är det skönt att prata med andra som förstår, berättar Inger Sandberg.

Frågan "varför" är ständigt återkommande bland de anhöriga. Det kan gå år och man får inget svar.

- Jag letar fortfarande orsaker, varför det blev som det blev. Vid ett sånt här tillfälle kan jag ta mig tid och få komma vidare i min sorg, säger Eva Haraldsson.

Går att förebygga

För de som engagerar sig i Spes handlar det om två saker: att få stöd att gå vidare i sitt sorgearbete och att arbeta förebyggande.

Att samhället satsar enorma resurser på att minska antalet trafikoffer, medan självmorden ligger på samma nivå år efter år, är något som stör dem. Självmord går att förebygga, anser de.

- Kyrkan har tagit ett stort ansvar i att bygga upp ett nätverk. Samhället och de frivilliga krafterna måste samverka, säger Christina Carlsson, psykoterapeut som engagerat sig mycket i suicidfrågor.

Fotnot: Mer information om anhörigföreningen finns på www.spes.nu

Kerstin Haggren
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons