Annons
Nyheter

Trasiga röstmaskiner spär på valfusksrykten

En femtedel av röstmaskinerna i en del av den konspirationsbefläckade delstaten Arizona fungerade inte på tisdagen då USA gick till mellanårsval.
USA • Publicerad 8 november 2022
De trasiga röstmaskinerna i Arizona spär på konspirationsteorier om valfusk. Arkivbild.
De trasiga röstmaskinerna i Arizona spär på konspirationsteorier om valfusk. Arkivbild.Foto: Matt York/AP

I Maricopa County, som inkluderar staden Phoenix, rapporterade valarbetare att omkring 20 procent av de 223 vallokalerna har svårigheter.

Enligt en valarbetare ska de defekta maskinerna inte påverka valresultatets korrekthet – något som många väljare inte tror på.

Annons

2020 vann president demokraten Joe Biden Arizona med endast 10 000 röster mot sin motståndare, republikanen Donald Trump. Då var det delstatens största län Maricopa County, där merparten av delstatens befolkning bor, som låg till grund för Bidens övertag.

Men många Arizonabor, där flertalet bor på landsbygden och som historiskt har varit republikanskt, såg på segern med misstänksamhet – vilket utlöste konspirationsteorier om ett riggat val.

Trump och hans anhängare har sedan dess ägnat mycket tid åt att driva grundlösa påståenden om valfusk. Det här trots att flera utredningar – inklusive en finansierad av Republikanerna –inte funnit några bevis på bedrägeri.

Under de senaste två åren har valarbetare i sin tur jobbat för att öka förtroendet bland väljarna, men tisdagens maskinkollaps togs som ett direkt bevis bland republikanska väljare att fusket upprepas.

– Det händer återigen, säger en väljare, som inte ville uppge sitt namn.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons