GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Tre år bakom galler för vaccinsabotage

Tre års fängelse. Det blev straffet för den apotekare från Wisconsin i USA som erkänt att han i vintras saboterade covidvaccin.
Sprutor med läkemedelsbolaget Modernas covidvaccin. Arkivbild.
Sprutor med läkemedelsbolaget Modernas covidvaccin. Arkivbild.
Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT

Enligt åtalet tog den nu avskedade mannen avsiktligt ut Modernavaccin ur kylskåpet under två nattskift – trots att han visste att vaccinet måste lagras i låga temperaturer, rapporterar medier.

Det ledde till att 57 personer fick sprutor som kan ha varit verkningslösa.

Apotekaren är en känd konspirationsteoretiker och han ska ha sagt till utredare att han ansåg att covid-19-vaccin kunde skada människor och ändra deras dna, rapporterar tv-kanalen NBC.

Nu verkar han dock ha ångrat sig och när domen föll bad han om ursäkt. Han sade till rätten att han var mycket ledsen och skämdes.

Mannen kunde ha dömts till ett strängare straff – enligt åklagare är det mycket allvarligt att avsiktligt sabotera vaccin under ett nationellt hälsonödläge. Men eftersom han samarbetat med utredare och erkänt två åtalspunkter tidigare i år blev straffet tre år i fängelse och tre års övervakning. Apotekaren ska också betala motsvarande drygt 700 000 kronor i skadestånd.

Läs mer