Annons
Nyheter

Tre döms till fängelse efter gruppvåldtäkt

Tre män döms för att ha våldtagit en kvinna i Gävleborgs län i maj 2020. En av männen får åtta års fängelse för bland annat grov våldtäkt. De två andra döms till sju respektive åtta månaders fängelse för oaktsam våldtäkt.
Brott • Publicerad 2 mars 2022
Mora tingsrätt. Arkivbild.
Mora tingsrätt. Arkivbild.Foto: Ulf Palm/TT

Alla tre stod ursprungligen åtalade för grov våldtäkt mot kvinnan, då de enligt åklagaren tillsammans med minst fem andra män utsatt kvinnan för olika sexuella handlingar. Det hela pågick i över två timmar och filmades. Det beskrivs också i stämningsansökan hur kvinnan under händelsen "kvidit och utstött ljud som signalerade att hon upplevde smärta på grund av de tilltalades agerande".

Mora tingsrätt skriver i sin dom att "målsäganden har genom ord och handling visat på att hon inte har haft förmåga att uttrycka en klar vilja att delta i de sexuella aktiviteterna och det hon ändå har kunnat uttrycka har talat för att hon inte ville delta".

Annons

Den man som döms till längst fängelsestraff fälls även för två andra våldtäkter, kränkande fotografering, förtal och sexuellt ofredande.

De övriga som deltagit vid händelsen har ännu inte kunnat identifieras.

Oaktsam våldtäkt är ett relativt nytt brott som innebär att gärningsmannen varit grovt oaktsam i förhållande till att den andra personen inte deltar frivilligt.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons