Annons

Tre fartyg med spannmål lämnar Ukraina

Ytterligare tre fartyg med spannmål har lämnat ukrainska hamnar under tisdagen, enligt centret som övervakar utförandet av avtalet om spannmålsexport.
Ukraina • Publicerad 1 november 2022
Fartyg i Marmarasjön väntar på att få lämna Turkiet.
Fartyg i Marmarasjön väntar på att få lämna Turkiet.Foto: Khalil Hamra/AP/TT

– Förflyttningen av dessa fartyg har godkänts av ukrainska, turkiska och FN:s delegationer. Den ryska delegationen har informerats, uppger koordineringscentret för AFP.

Ryssland drog sig ur avtalet som förmedlats av FN och Turkiet i lördags. Enligt försvarsdepartementet är anledningen påstådda ukrainska attacker mot Krim.

Annons

Under måndagen lämnade tolv fartyg, trots det brutna avtalet, ukrainsk hamn.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov har sagt att det vore "farligt" att fortsätta utan Ryssland eftersom landet nu inte längre kan garantera säkerheten för fartygen.

Överenskommelsen slog fast att lastfartyg från tre hamnar – Odessa, Pivdennyj och Tjornomorsk – skulle garanteras säker passage genom Svarta havet.

Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu uppger att landets president Recep Tayyip Erdogan ska tala med Rysslands president Vladimir Putin och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj de närmaste dagarna. Syftet är att återupprätta avtalet om spannmålsexport.

Det ursprungliga avtalet var satt att gälla i 120 dagar, med möjlighet till förnyelse den 19 november "om ingen part motsätter sig". Över nio miljoner ton ukrainskt spannmål har exporterats sedan avtalet slöts.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons