Annons
Nyheter

Tre män döms för flickmord i Wien

Tre unga män döms för att ha mördat och våldtagit en 13-årig flicka i Wien. Flickan hittades död vid ett träd i ett bostadsområde och mordet väckte starka känslor och politiska reaktioner.
Österrike • Publicerad 3 december 2022

13-åringen hade fått i sig alldeles för stora mängder ecstasy, enligt rättsläkarna. Rätten slår fast att de tre unga männen hade gett henne drogen i syfte att utnyttja henne sexuellt.

De befann sig i en lägenhet i Wiens östra utkant när flickan slutade att andas. Männen säger sig ha fått panik, men de bar ut flickan och placerade hennes livlösa kropp vid ett träd innan de tillkallade ambulans. Då var hon redan död.

Annons

Ingen har erkänt att de gav flickan droger, men rätten ser ett samlat ansvar. En 24-årig man döms till livstids fängelse för mord. De två andra, 19 respektive 20 år gamla, döms också till fängelse i 19 respektive 20 år då de inte hjälpte flickan. Alla tre döms för sexualbrott.

Mordet blev föremål för högljudd debatt i Österrike, där landets stora medier hade en omfattande rapportering och flera politiska partier valde att lyfte fram att de tre männen var asylsökande afghaner.

Österrikes dåvarande förbundskansler, konservative Sebastian Kurz, lovade att mördarna skulle "straffas med lagens fulla kraft" och utropade att det var oacceptabelt att "människor kommer till oss, säger att de söker skydd och sedan begår grymma och barbariska brott i Österrike".

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons