Annons
Nyheter

Trög tillväxt i tjänstesektorn

Konjunkturen dämpas för svensk tjänstesektor, till knappt någon tillväxt alls i maj, enligt inköpschefsindex från Swedbank och Silf.
Utvecklingen ligger i linje med en nedgång i eurozonen.
Ekonomi • Publicerad 5 juni 2023
Inköpschefsindex för tjänstesektorn i maj har kommit. Arkivbild
Inköpschefsindex för tjänstesektorn i maj har kommit. ArkivbildFoto: Roald, Berit NTB/TT

Aktiviteten ökade svagt i svensk tjänstesektor i maj, enligt ett månatligt inköpschefsindex från Swedbank och Silf som tar tempen på konjunkturen i sektorn.

"Trög konjunktur med ljusglimtar", skriver Swedbank i en kommentar i ett pressmeddelande.

Annons

Indexet för sektorn sjunker till 50,2, mot 50,6 i april.

Ett indextal under 50 signalerar minskad aktivitet.

Nedgången för tjänstesektorn innebär att kompositindex, där även tillverkningsindustrin ingår, backar till 47,6. Det kan jämföras med 49,0 i april.

"Även om vi ser ljusglimtar i tjänstekonjunkturen både i Sverige och i Europa har nedåtriskerna för svensk tjänstesektor snarare ökat under de senaste månaderna", säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex, enligt pressmeddelandet.

Han tillägger:

"Det gäller inte minst efter svagare konjunktursignaler från industrin och den kraftiga nedgången i bostadsbyggandet som på sikt kan drabba tjänsteföretagen".

För eurozonen redovisas samtidigt uppdaterade inköpschefsindex för tjänstesektorn i maj, som sjönk till 55,5. Det kan jämföras med 56,2 i april och en preliminär beräkning på 55,9.

Kompositindex för eurozonen sjönk därmed till 52,8, ned från 54,1 i april.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons