Annons
Nyheter

Trots misstänkta - fler utredningar läggs ned

Brott • Publicerad 4 juli 2023
Användandet av så kallad förundersökningsbegränsning har ökat. Arkivbild.
Användandet av så kallad förundersökningsbegränsning har ökat. Arkivbild.Foto: Mikael Fritzon/TT

Polisen lägger allt oftare ner utredningar trots att brott begåtts och det finns misstänkta, rapporterar TV4-programmet Kalla fakta.

Användandet av så kallad förundersökningsbegränsning, när en person är misstänkt för flera brott och endast de grövsta brottsmisstankarna utreds, har ökat från 7 500 fall 2013 till 57 000 2022.

Annons

– Ökningen tycker jag är förfärande ur ett brottsofferperspektiv. Här inryms ju många fall där den som är brottsoffer lätt kan säga: varför skulle just mitt fall bli utrensat? säger Sven-Erik Alhem, förbundsordförande för Brottsofferjouren till Kalla fakta.

Skälet till att förundersökningsbegränsning används är att använda polisresurser på ett så effektivt sätt som möjligt och i fall där brottet inte skulle få någon eller marginell betydelse för påföljden.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons