Annons
Nyheter

Trump: Tänker inte ändra handelsavtalet

Kina anser att coronapandemin har ändrat förutsättningarna för landets handelsavtal med USA. Men Donald Trump tänker inte omförhandla avtalet som skrevs under i januari.
Ekonomi • Publicerad 12 maj 2020
USA:s president Donald Trump under måndagens presskonferens.
USA:s president Donald Trump under måndagens presskonferens.Foto: Alex Brandon/AP/TT

Kina uppges vara missnöjt över det så kallade fas 1-avtalet med USA. Landet har inte officiellt begärt en omförhandling, men statliga medier i landet rapporterar om att rådgivare har manat regeringen att riva upp avtalet.

Det kommer inte att ske, säger USA:s president.

Annons

– Vi skrev under ett avtal. Jag har också hört att de vill omförhandla det – för att få till ett bättre avtal för dem. Nu får vi se om Kina lever upp till sin del av avtalet, sade Donald Trump på måndagen.

Trump har flera gånger på presskonferenser om coronaviruset klagat på Kinas hantering av viruset och dess spridning, och hotat med nya strafftullar. Presidenten anklagar bland annat Kina för att ha tagit för lång tid på sig att varna omvärlden för viruset, och säger att landet därför är ansvarigt för pandemin och den globala ekonomiska krisen som följt.

Enligt avtalet ska USA inte höja några strafftullar mot Kina, mot att Kina ska öka sin import av amerikanska varor med 200 miljarder dollar jämfört med 2017 års nivåer.

I fredags gjorde vice premiärminister Liu He och USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer upp om att försöka skapa en atmosfär som gör det möjligt att nå tidigare uppsatta mål i fas 1-avtalet.

Det avtal som har skrivits under är första fasen i vad båda länderna hoppas blir fler. I januari flaggade de för att nya förhandlingar var på gång, men det var innan coronapandemin slog till.

– Vår relation med Kina just nu har troligen aldrig varit bättre, sade Trump den 21 januari under Världsekonomiskt forum i Davos, Schweiz.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons