Annons
Nyheter

Trump: Beslutet fattat om valet 2024

Spekulationerna har länge surrat om att USA:s tidigare president Donald Trump planerar ställa upp som kandidat inför valet 2024.
Beslutet är redan fattat, säger han själv. Frågan är bara när det ska offentliggöras.
USA • Publicerad 15 juli 2022
USA:s tidigare president Donald Trump vid ett evenemang i Las Vegas förra veckan.
USA:s tidigare president Donald Trump vid ett evenemang i Las Vegas förra veckan.Foto: John Locher/AP/TT

– Jag känner mig väldigt säker på att om jag bestämmer mig för att kandidera så kommer jag att vinna, säger Donald Trump i en intervju med New York Magazine.

På frågan om vad som skulle kunna påverka beslutet säger expresidenten:

Annons

– I mitt eget huvud har jag redan fattat det beslutet, så inget påverkar längre. I mitt eget huvud har jag redan fattat det beslutet.

Han avslöjar inte rakt ut vad det är han har bestämt sig för, men säger sedan att det stora beslutet nu handlar om själva tidpunkten när offentliggörandet kommer, om det passar bäst att det görs före eller efter det så kallade mellanårsvalet i november i år.

Delade meningar

Bland Trumps partikamrater går meningarna isär om när det är lämpligast att gå ut med en kandidatur inför valet 2024. Enligt vissa skulle de republikanska kandidaterna kunna påverkas negativt om beskedet kommer före mellanårsvalet, men två av Trumps rådgivare uppger att det pågår övervägningar om att september kan vara en bra månad, säger de till The Washington Post.

Andra uppger för tidningen att Trump kan bestämma sig för att ge besked tidigare.

Trump har börjat tala med sina medarbetare om vem som ska sköta en kampanj, och han ska även ha börjat kontakta personer som kan vara intresserade av att ge stora bidrag till en kampanj 2024, enligt personer i Trumps närhet som har begärt att vara anonyma.

"Jag vann båda"

I intervjun i New York Magazine säger Trump att inget kan jämföras med att få saker gjorda "som man inte kan från någon annan post än presidentens".

– Jag gjorde Amerika stort igen, och jag kanske måste göra det igen, säger han.

Intervjun har åter fått fart på ryktena, precis som inför nationaldagen den 4 juli, då det cirkulerade uppgifter om att Trump skulle offentliggöra sin kandidatur.

Under helgen var Donald Trump i Alaska där han gav sitt stöd till exguvernören Sarah Palins kampanj för att få en plats i representanthuset efter höstens mellanårsval. Även där antydde han att det kan bli aktuellt för honom att ställa upp i presidentvalet.

– Jag ställde upp två gånger, jag vann båda, sade Trump då, men nämnde inte det faktum att Biden fick nästan sju miljoner fler röster i valet 2020.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons