Nyheter

Trump: Biden vann – men valet var riggat

För första gången sedan valet för snart två veckor sedan tar USA:s president Donald Trump uttrycket "han vann" i sin mun, med syftning på demokraten Joe Biden. Dock med stora förbehåll.
USA • Publicerad 15 november 2020
USA:s president Donald Trump godtar inte valresultatet. Arkivbild.
USA:s president Donald Trump godtar inte valresultatet. Arkivbild.Foto: Evan Vucci/AP/TT

"Han vann eftersom valet var riggat. Inga valobservatörer tilläts, rösterna räknades samman av ett vänsterradikalt privatägt företag, Dominion, med dåligt rykte och värdelös utrustning", hävdar Trump utan att presentera bevis i ett av sina många svavelosande inlägg på Twitter.

Kanadensiska Dominion tillbakavisar presidentens anklagelser, det gör även företrädare för amerikanska valmyndigheter.

En kort stund efter inlägget kom ett nytt uttalande på Twitter från presidenten. Där understryker han att han inte erkänner sig besegrad samt hävdar att valet var "riggat".

“Han vann bara enligt 'fake news media'. Jag medger ingenting! Vi har en lång väg kvar. Detta var ett riggat val!”

Trump har sedan Biden utropades till segrare för en vecka sedan ihärdigt påstått att det i själva verket var han som vann. Den sittande presidenten har också framfört ett stort antal ogrundade anklagelser om valfusk.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.