Annons
Nyheter

Trump nu åtalad för över 90 brott

USA:s expresident Donald Trump åtalas igen, rapporterar amerikanska medier. Han anklagas för att olagligt ha försökt påverka och ändra valresultatet 2020.
Sammanlagt är Trump nu åtalad för totalt 91 brott i fyra olika mål.
USA • Publicerad 15 augusti 2023
USA:s tidigare president Donald Trump har hittills nekat till alla anklagelser. Arkivbild.
USA:s tidigare president Donald Trump har hittills nekat till alla anklagelser. Arkivbild.Foto: Seth Wenig/AP/TT
Domaren Robert McBurney går igenom åtalsdokumenten i Georgia.
Domaren Robert McBurney går igenom åtalsdokumenten i Georgia.Foto: Brynn Anderson/AP/TT

Det senaste åtalet handlar om misstankar om att Trump och hans medarbetare 2020 försökte påverka valresultatet i Georgia.

Åklagaren Fani Willis säger att hon vill att rättegången blir av inom ett halvår.

Annons

"Den åtalade Donald John Trump förlorade presidentvalet i USA som hölls den 3 november 2020. En av delstaterna han förlorade var Georgia. Trump och de andra åtalade i detta åtal vägrade acceptera att Trump hade förlorat och de medverkade medvetet i en konspiration för att på olaglig väg ändra valresultatet till Trumps fördel. Konspirationens syfte var att begå två eller flera utpressningshandlingar i Fulton County, Georgia, och på andra platser i delstaten Georgia liksom i andra delstater", står det i åtalet enligt CNN.

Trump själv har kommenterat åtalet på sin egen medieplattform Truth Social:

"Det låter riggat, tycker jag!", skriver han.

"Varför åtalade de mig inte för 2,5 år sedan? För att de ville göra det mitt under min politiska kampanj. Häxjakt!"

19 åtalade

Bland de medåtalade finns Trumps tidigare personliga advokat Rudy Giuliani och expresidentens dåvarande stabschef Mark Meadows. Totalt handlar det om 19 personer som anklagas för utpressningsförsök. De åtalade måste inställa sig i domstolen i Georgia senast den 25 augusti, alltså på fredag i nästa vecka.

I över två år har distriktsåklagare Fani Willis utrett anklagelserna mot Donald Trump och hans medarbetare.

Det har bland annat handlat om ett telefonsamtal till Georgias valansvarige Brad Raffensperger, i vilket Trump säger åt republikanen att "hitta de 11 780 röster" som krävdes för att Trump skulle segra över Joe Biden i delstaten.

"Valpåverkan"

Trumps organisation kom med ett uttalande där utredningen och åtalen kritiserades redan innan de åtalade hade namngetts offentligt.

"De kunde ha kommit med det här för två och ett halvt år sedan, men ändå valde de, eftersom de ville störa valet, att göra detta mitt under president Trumps framgångsrika kampanj", heter det i uttalandet.

Andra utredningar av Trump har sedan i mars lett till att åtal har väckts mot honom i New York, Florida och Washington DC. Expresidenten nekar till alla anklagelser.

Fakta: Donald Trump

Donald Trump, nu 77 år gammal, var USA:s 45:e president mellan 2017 och 2021. Den frispråkige republikanen vann presidentvalet 2016 med vallöftet att "göra USA stort igen", men misslyckades med att bli omvald i november 2020.

Trump var den första presidenten som inte hade tidigare erfarenhet som folkvald politiker eller militär. I stället har han ägnat sitt liv åt affärer.

Född i Queens i New York har han en ekonomexamen med inriktning på fastigheter från University of Pennsylvania. Trump ärvde fastigheter av sin far, och byggde med dem som bas ett imperium med fokus på bland annat hotell och golfbanor.

Donald Trump är far till fem barn och gift för tredje gången. Hans nuvarande hustru är slovensk-amerikanska Melania Trump.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons