Annons
Nyheter

Ny covidvåg ökar trycket på franska sjukhus

I Frankrike ökar nu antalet patienter med covid-19 på landets intensivvårdsavdelningar. Men sjukvårdssystemet kommer att hålla, enligt landets expertråd.
Frankrike • Publicerad 14 juli 2022
Trycket på de franska sjukhusen väntas öka de närmaste veckorna. Arkivbild.
Trycket på de franska sjukhusen väntas öka de närmaste veckorna. Arkivbild.Foto: Jean-Francois Badias/AP/TT
Webbgrafik 1024x600 px om covid-läget i Frankrike. Uppdaterad
Webbgrafik 1024x600 px om covid-läget i Frankrike. UppdateradFoto: Anna-Lena Lindqvist
Jean-François Delfraissy, professor och ordförande i franska regeringens expertråd för att bekämpa pandemin. Arkivbild.
Jean-François Delfraissy, professor och ordförande i franska regeringens expertråd för att bekämpa pandemin. Arkivbild.Foto: Ludovic Marin/AFP/TT
Använt munskydd på marken i Tuileriträdgården i Paris. Arkivbild.
Använt munskydd på marken i Tuileriträdgården i Paris. Arkivbild.Foto: Francois Mori/AP/TT

Frankrike befinner sig mitt i en sjunde smittspridningsvåg med drygt 180 000 nya bekräftade fall vissa dagar. Den verkliga siffran antas dock vara högre eftersom folk tröttnat på att anmäla positiva testresultat, enligt regeringens expertråd som har satts samman för att bekämpa pandemin.

– Det är svårt att säga när vi når toppen, men vi ser en svag inbromsning av ökningstakten i Parisområdet, som har varit värst drabbat, säger Jean-François Delfraissy, som är ordförande i expertrådet till den franska radiokanalen RTL.

Annons

Precis som i övriga Europa är det den nya omikronvarianten BA.5 som ligger bakom den snabba smittspridningen.

Högt tryck

Antalet patienter som får intensivvård har ökat kraftigt den senaste tiden och väntas stiga ännu mer de närmaste två veckorna. Mellan 1 100 och 1 200 patienter vårdas just nu på landets intensivvårdsavdelningar.

– Vi kommer troligen att nå omkring 1 800 iva-inläggningar och kanske till och med mer än så, säger Delfraissy.

Han försäkrar samtidigt att sjukvården kommer att klara av det.

– Vi kommer att se ett ökat tryck på sjukhusen i slutet av juli men vi kommer kunna hantera det, säger han.

Delfraissy jämför med tidigare smittovågor i januari och mars i år då närmare 3 000 respektive 1 800 personer behövde intensivvård.

Munskydd återinförs

I mitten av mars slopade Frankrike kravet på munskydd i inomhusmiljö och ett par månader senare även i kollektivtrafiken. Även vaccinpasset, som tidigare har krävts i olika sammanhang, bland annat för bio- och museibesök, togs bort. Men nu rekommenderas fransmännen återigen att använda munskydd.

– Jag ber fransmännen nu när semestern börjar att sätta på sig munskydd på tåg, på bussar och alla ställen där vi trängs ihop, säger hälsoministern François Braun till Le Monde.

Vissa experter och politiker har gått ännu längre och återinfört munskyddstvånget. Sedan i måndags är det obligatoriskt med munskydd i lokaltrafiken i Nice och omkringliggande kommuner.

– Jag anser att vi är tvungna, med runt 200 000 nya fall på ett dygn, att inse att vi befinner oss i en sjunde våg som stiger som en pil, sade Nice borgmästare Christian Estrosi till radiostationen RTL i förra veckan.

Liten effekt med munskydd

Annons

Jean-François Delfraissy anser dock inte att ett munskyddskrav kan stoppa den pågående smittspridningen.

– Vi är redan mitt i vågen och munskydd nu kommer ha mycket liten effekt. Vad vi däremot måste göra är att skydda de äldre och personer som tillhör riskgrupper. De patienter som får intensivvård är oftast de äldre och de som har andra riskfaktorer.

I förra veckan nådde Frankrike en symbolisk tröskel när antalet avlidna med covid-19 passerade 150 000 människor.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons