Annons
Nyheter

Moderaterna: Kristersson utlovar hopp och pragmatism

Moderaterna har enhälligt valt Ulf Kristersson till ny partiledare.
Han lovar att vara pragmatisk, men också kämpa för partiets politik.
Politik • Publicerad 1 oktober 2017
Moderaternas nyvalde partiledare Ulf Kristersson håller sitt första linjetal när partiet håller extrastämma på ett hotell i Stockholm för att välja efterträdaren till Anna Kinberg Batra.
Moderaternas nyvalde partiledare Ulf Kristersson håller sitt första linjetal när partiet håller extrastämma på ett hotell i Stockholm för att välja efterträdaren till Anna Kinberg Batra.Foto: Janerik Henriksson/TT

– Hörni, tusen tack! Ni har ingen aning om hur det här känns! Det hade inte jag heller, löd Kristerssons första ord som partiledare när extrastämman enigt valt honom till Anna Kinberg Batras efterträdare.

I sitt första partiledartal han beskrev sin stil som partiledare.

Annons

– Laget går före jaget. Det har jag sagt flera gånger och jag menar det.

Han lovar att komma med genomtänkta svar på Sveriges utmaningar och betonade att sådana svar inte gör sig i versaler på Twitter.

Kristersson beskrev också dagens politiska klimat som gnälligt och stingsligt, något som han vill förändra, även om han tänker ta hård strid i politiska sakfrågor.

– Jag kommer inte att ifrågasätta Stefan Löfvens heder eller uppsåt, sade Kristersson.

– Det behövs några vuxna i rummet.

Kristersson pekade på några lärdomar från de senaste åren: Decemberöverenskommelsen var fel, Sverigedemokraternas "inskränkta nationalism" är fel och att Alliansen måste lösa Sveriges framtidsfrågor gemensamt i förtroendefulla samtal.

– Vi står för våra värderingar i vått och torrt och måste göra allt för att få genomslag för vår politik, säger Kristersson.

– Och till er väljare som känner att vi har svajat, det kommer att ta tid, men vi kommer att jobba stenhårt för att återvinna förtroendet.

Samtidigt uppgav Kristersson att Sverige behöver en värderingsburen pragmatism, vilket kommer att bli den nye M-ledarens ledstjärna.

Kristersson gav flera exempel på vad denna pragmatism står för. Den gamla migrationspolitiken var, enligt honom, naiv, och omläggningen var rätt och nödvändig. M-ledaren vill att Alliansen och Socialdemokraterna gemensamt tar ansvar för migrationspolitiken. Moderaterna ska också värna välfärdens kärna och se till att staten står stark på de områden staten ska finnas.

Annons

Kristersson uppgav att partiet alltid ska slåss för frihet och äganderätt och målade ut regeringens planer på ett vinsttak för privata välfärdsbolag som en måltavla. Den nya M-ledaren lovade att M alltid ska vara "last man standing" i den kampen.

Den nye M-ledaren vill att M ska vara partiet för de hoppfulla.

– Jag är rädd för ett politiskt klimat som odlar missnöjet, sade han.

Innan Kristerssons talade tog hans företrädare Anna Kinberg Batra farväl.

– Jag har både skrattat mycket och fått nya rynkor i pannan under de här åren. Men jag har alltid känt mig både stolt och trygg, sade Kinberg Batra i sitt avskedstal.

Det var de dåliga opinionssiffrorna som blev Kinberg Batras fall. Hon meddelade sin avgång i slutet av augusti efter något som av en del moderater beskrivits som en kupp eller myteri från framförallt moderater i Stockholm. Men någon bitterhet märktes inte i talet.

Kinberg Batra pekade i sitt avskedstal på den förnyelse av politiken som skett under hennes ledning, bland annat migrations- och integrationspolitiken, försvars- och säkerhetspolitiken och skolpolitiken.

– Nu har vi moderater förutsättningar att vinna val igen. När vi kan genomföra de här reformerna kommer Sverige att kunna mer och stå starkt i en värld som ständigt ställer nya krav på oss, sade hon.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons