Tuff start för Finlands regering
Samlingspartiets Petteri Orpos regering, med nationalistiska Sannfinländarna, Svenska folkpartiet och Kristdemokraterna, tillträdde den 20 juni. Knappt en månad senare har man lyckats dra omvärldens blickar till sig när nya skandaler utlösts, en efter en.
Efter bara tio dagar avgick Sannfinländarnas näringsminister Vilhelm Junnila efter anklagelser om kopplingar till högerextremism. Dessutom framkom oklarheter om hans utbildning och påstådda företagsverksamhet.
Knappt hann skandalen blåsa över innan bland andra Junnilas partikollega, inrikesminister Mari Rantanen, anklagades för att tro på en högerextrem konspiration som går ut på föreställningen om att ett medvetet "befolkningsutbyte" pågår.
Ny kontroversiell minister
Kort därpå valde det nationalistiska Sannfinländarna en ny näringsminister – ännu en kalldusch för statsminister Orpo.
Ny näringsminister blev nämligen Wille Rydman, tidigare samlingspartist, som för bara ett år sedan anklagades för upprepade fall av sexuella trakasserier och olämpligt beteende mot minderåriga flickor.
Polisutredningen lades ner, men Rydman tvingades ändå lämna partiet och gick senare över till Sannfinländarna.
Nu sitter han som minister i Orpos regering.
Sannfinländsk näpst
Göran Djupsund, professor emeritus i statsvetenskap vid Åbo Akademi, säger att Sannfinländarna vill testa Samlingspartiets gränser.
– Man såg det ganska långt, även jag, som en näpst av Sannfinländarna. Man testar helt enkelt statsministern och Samlingspartiet genom att igen välja en kontroversiell person som dessutom varit med i Samlingspartiet.
TT: Är det inte att sätta käppar i hjulet för den regering som man själv sitter i?
– De gör det svårt för Samlingspartiet. Det är alldeles uppenbart att Samlingspartiet är beredda att svälja i stort sett det mesta så länge man får förverkliga regeringsprogrammet.
Pyramidal förändring
I fredags rapporterade även flera finländska medier att Centralkriminalpolisen gjort en utredningsbegäran som gäller Wille Rydmans bok, som kom ut i februari. Utredningen gäller eventuella hemliga uppgifter som inte borde ha fått publiceras.
I samband med kritiken mot Sannfinländarna ifrågasätts även de andra regeringspartierna. Statsministern för dåligt ledarskap och för att inte ta ställning, Svenska folkpartiet för att vara tysta och Kristdemokraterna rör om i grytan genom att meddela att regeringen inte bör delta i prideparader.
– Förändringen är pyramidal, säger Djupsund när han kommenterar skillnaden mellan den nuvarande och den av socialdemokraten Sanna Marin ledda regeringen som hade större fokus på internationalism och jämställdhetsfrågor.
Orpo håller ihop
Djupsund är övertygad om att Orpos regering inte kommer att klara fyra år i regeringsställning.
– Men Orpo kommer inte att spräcka regeringen. Han håller ihop den med allt han kan för att få det han vill i de ekonomiska frågorna.
– Om regeringen ska spricka finns det bara två möjligheter. Den ena är att Sannfinländarna märker att deras understöd rasar så kraftigt att de inte kan sitta kvar. Det andra är att Svenska folkpartiet i någon fråga kommer mycket på kollisionskurs.
Fakta: Regeringen Orpo
Finlands högerregering, med den samlingspartistiska statsministern Petteri Orpo i spetsen, tillträdde den 20 juni.
Regeringen består av borgerliga Samlingspartiet, nationalistiska Sannfinländarna, och småpartierna Svenska folkpartiet och Kristdemokraterna.
Regeringens övergripande mål är bland annat att skapa nya jobb, strama åt invandringen och ordna upp landets finanser.