Tuffare plugga utomlands: "Lånar av föräldrar"
Dyra terminsavgifter, höga hyror och dyrare levnadsomkostnader gör att svenskar som studerar utomlands får vända på slantarna. Det är dessutom klart färre som har ett extrajobb jämfört med högskolestuderande i Sverige, visar en ny studie från Centrala studiestödsnämnden (CSN).
– Förmodligen beror det på att man ofta behöver ha ett arbetsvisum för att få jobba, eller på att det är svårare att få ett jobb utomlands, säger Jonas Larsson, analytiker på CSN.
Lånar från föräldrar
Visserligen tar tre av fyra utlandsstuderande ett så kallat merkostnadslån, vilket gör att studiemedel totalt sett täcker levnadskostnaderna i ungefär lika stor utsträckning som för svenska studenter. Men de blir högre belånade – och när svenska studenter tar ett extrajobb för att klara vardagen får utlandsstudenter lösa det på annat sätt.
– De kompenserar det ofta genom att använda sparade pengar, eller genom att låna från föräldrar, säger Jonas Larsson.
Omkring 50 procent av utlandsstudenterna uppgav att de använder sparade pengar för sin försörjning. Det är en rejäl höjning från 2017, då CSN sist gjorde en liknande undersökning.
– Då svarade 30 procent att de använde sparade pengar, det är en tydlig skillnad.
34 procent av utlandsstudenterna får ekonomiskt stöd av sina föräldrar, även det en ökning jämfört med 2017.
Tuffare nu
Andelen utlandsstudenter som har hälsobesvär – till exempel ångest, oro eller stress – som de kopplar till sin ekonomiska situation är också högre jämfört med den senaste studien. Nästan 80 procent beskriver dock sitt hälsotillstånd som "bra" eller "mycket bra".
– I hela studien syns en viss skillnad i vad de svarar nu jämfört med 2017, att det ekonomiskt sett är lite tuffare nu än det var då, säger Jonas Larsson.
Samtidigt är gruppen utlandsstudenter mer socialt snedrekryterad än studenter i Sverige. Utlandsstudenterna kommer oftare från familjer med högre inkomster och högre utbildningsnivå.
– En hel del unga kanske inte väljer att satsa på utlandsstudier alls för att de inte har möjlighet att få stöd från föräldrar, eller för att de inte har sparat kapital, säger Jonas Larsson.
Fakta: Studien
Studien "Utlandsstuderandes ekonomiska och sociala situation 2023" baseras på en enkätundersökning till utlandsstuderande som läser på eftergymnasial nivå på högskola eller universitet på heltid. Både studerande som bara hade bidrag och de som tog lån ingick i undersökningen.
Enkäten skickades ut till 3 600 mottagare i april 2023, med en svarsfrekvens på omkring 40 procent. För att motverka att resultatet skulle snedvridas på grund av bortfallet av svar har enkätsvaren viktats utifrån hur stora olika urvalsgrupper är i undersökningen och i verkligheten.
De studerande kan vara antingen utbytesstuderande, som läser en del av sin svenska utbildning utomlands genom ett utbytesprogram, eller så kallade freemovers som som anordnar sina studier utomlands på egen hand.
Källa: CSN