Annons
Nyheter

Tungviktare sänker börsprognosen

Den amerikanska storbanken Goldman Sachs sänker sin prognos för årets börsuppgång.
Den oväntat höga och ihållande inflationen bromsar mer än vad bankens strateger tidigare räknat med.
Ekonomi • Publicerad 12 februari 2022
Goldman Sachs strateger sänker börsprognosen med hänvisning till inflationsoro och risk för åtstramningar. ArkivbildFoto: Richard Drew AP/TT

Den ekonomiska utvecklingen står inför betydligt större utmaningar i år än i fjol, konstaterar strategerna på Goldman Sachs. De pekar särskilt på den ökade osäkerheten kring vart inflationen är på väg och hur stora räntehöjningar och andra åtstramningar det kommer innebära från USA:s centralbank Federal Reserve (Fed).

Sju räntehöjningar

Den sänkta börsprognosen kommer sedan ekonomer på Goldman Sachs i veckan justerat sin räntebana. De räknar nu med att Fed höjer styrräntan sju gånger i år – med 0,25 procentenheter vid varje möte upp till 1,75-2,00 procent.

Annons

Åtstramningen väntas innebära att årets uppgång för S&P 500-index stannar på nivån 4 900. Detta skulle vara en ny historisk rekordnotering, men tidigare var siktet ställt högre. I senast föregående prognos antogs S&P 500-index lyfta till 5 100 under 2022.

Strategerna räknar i sin nya prognos med att S&P 500-index från fredagens stängningskurs på 4 418,6 stiger med 11 procent. Men detta lyft kommer efter en skakig inledning, där S&P 500-index hittills tappat över 7 procent från den historiska rekordnoteringen på 4 796,6 den 3 januari.

Risk för börsfall

Goldman Sachs strateger – som med sin nya börsprognos lägger sig på samma nivå som den franska storbanken BNP Paribas – uppger att det finns risker på nedåtsidan i det osäkra läget. Om inflationstrycket håller i sig och Fed stramar åt ännu mer än vad man nu räknar med kan det bli ett fall för S&P 500-index på 12 procent. Och skulle USA:s ekonomi ovanpå detta gå in i recession kan nedgången bli ännu djupare, varnar strategerna.

Fast omvänt gäller samtidigt att om inflationen skulle vika ned sig oväntat snabbt, och Fed kan avstå från några av de räntehöjningar som väntas, kan det bli ett rejält börslyft.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons