Annons
Nyheter

Turister flockas vid Islands bubblande vulkan

Vulkanturismen blommar i Island. Efter utbrottet i Fagradalsfjäll flockas nyfikna besökare i närheten i det senaste exemplet på en lång tradition.
Island • Publicerad 4 april 2021
Åskådare vid Fagradalsfjäll i Island.
Åskådare vid Fagradalsfjäll i Island.Foto: Marco Di Marco/AP/TT
Lava flödar från Fagradalsfjäll.
Lava flödar från Fagradalsfjäll.Foto: Marco Di Marco/AP/TT

Vulkanutbrottet i Fagradalsfjäll i Island har blivit en turistmagnet.

Sedan utbrottet den 19 mars har tiotusentals nyfikna tagit sig till området, och nu finns planer på att bygga ut vägar och vandringsleder i närheten av vulkanen, rapporterar Sveriges Radio.

Annons

Fagradalsfjäll ligger bara omkring fyra mil sydväst om huvudstaden Reykjavik och området är relativt lättillgängligt.

– Vulkanen är en av de få i världen dit du faktiskt kan gå utan större risk, läget är fantastiskt bra, säger Jóhannes Thór Skúlason, chef på isländska turistorganisationen till radion.

Italienaren Roberto Pagani, en av 5 000 besökare bara under vulkanens första aktiva vecka, ångrar inte sitt besök.

– Det är helt överväldigande att se jorden formas så här, och på en sådan här skala med ett massivt lavaflöde. Det är häpnadsväckande, säger han till Sky News.

Gammal tradition

Den här sortens vulkanturism är inte unik för Island, tvärtom har en lång rad platser med vulkanisk aktivitet sett ett inflöde av turister efter utbrott eller bara misstankar om utbrott.

Redan på 700-talet noterades besökare till byar i Japan som låg vid aktiva vulkaners fot. Och på 1700- och 1800-talen ingick besök till Vesuvius i Italien på de välbärgades bildningsresor runt Europa.

– Det är en av de mest närliggande naturkrafterna vi kan observera. Man kan verkligen känna kraften från moder jord, säger Benjamin Hayes, vid Hawaiis vulkannationalpark i USA till National Geographic.

Ögruppens nationalparker såg en kraftig ökning av besökare dagen efter det att Mount Kilauea fick ett utbrott i december i fjol. Trots coronarestriktioner kom över 8 000 människor då för att på nära håll se utbrottet.

Relativt säkert utbrott

Utbrottet i Fagradalsfjäll är relativt säkert att bevittna även på relativt nära håll. Men annars kan vulkanturism innebära fara för livet om man inte har full kontroll över vad man ska göra.

– Om man har grundläggande kunskaper kan man titta på utbrott ganska säkert. Vi har tur, för de allra vackraste utbrotten, som på Hawaii, Island och italienskas Stromboli, tillhör samtidigt inte de mest explosiva, säger den amerikanska geologen Rosaly MC Lopes till National Geographic.

Annons

Hon varnar dock för att slappna av och inte följa råden. När Etna på Sicilien fick ett utbrott 1987 omkom två närgångna åskådare. Och 2019 miste över 20 människor livet och många brännskadades svårt när vulkanen White Island, Whakaari, i Nya Zeeland fick ett utbrott.

– Om en plötslig explosion inträffar, som vid Etna, måste man titta upp och se var stenarna landar. Men man ska inte springa, bara ducka. Och när stenarna landat då springer man, säger Lopes och betonar att det gäller att springa fort.

– På White Island stannade några för att ta bilder. Jag tror att de blev infångade och inte hann springa tillräckligt fort.

"Perfekt turistattraktion"

De riskerna tros inte föreligga i Island, där det alltså ska byggas nya leder. För Fagradalsfjäll tros spruta ut lava länge än, antagligen längre än de pågående coronanedstängningarna. Det senaste utbrottet i området, för 800 år sedan, höll på i 30 år.

– Det är en perfekt turistattraktion, bara man inte går för nära, säger vulkanologen Thorvaldur Thórdarson vid Retill Sky och jämför med Pu'u 'O'o på Hawaii, vars utbrott 1983 pågick i 35 år.

– Det kan sluta i morgon, eller så pågår det ett par decennier.

Fakta: Vulkaner

Vulkaner skapas då magma (smält berg) från jordens inre tränger upp på ytan och stelnar.

De flesta av jordens vulkaner ligger på kontinentalplattornas gränser, där det kan uppstå stark friktion som kan orsaka både jordbävningar och vulkanutbrott.

Magma som kommer ut på jordytan vid ett vulkanutbrott kallas lava. Den plats där magman tränger ut på jordytan kallas krater.

Pyroklastiska flöden är snabbrörliga laviner av heta gaser, aska och sten.

Källa: Nationalencyklopedin, Reuters.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons