Annons
Nyheter

Turkiet höjer styrräntan till 30 procent

Ekonomi • Publicerad 21 september 2023
Turkiets finansminister, Mehmet Simsek, har deklarerat att inflationsbekämpning är regeringens högsta prioritet. Arkivbild
Turkiets finansminister, Mehmet Simsek, har deklarerat att inflationsbekämpning är regeringens högsta prioritet. ArkivbildFoto: Gian Ehrenzeller AP/TT

Turkiets centralbank slår till med ännu en ovanligt stor höjning av styrräntan, med 5 procentenheter till 30 procent.

Beskedet från centralbanken, med chefen Hafize Gaye Erkan, låg i linje med marknadens förväntningar och den turkiska liran tappade höjd efter beskedet.

Annons

Höjningen är den fjärde i rad i Turkiet i en åtstramningskampanj som inleddes efter det att president Recep Tayyip Erdogan valdes om som president i maj i år.

Konsumentpriserna i Turkiet ökar för närvarande med nästan 60 procent i årstakt och inflationen väntas fortsätta uppåt i närtid.

Räntebeskedet kommer sedan Turkiets finansminister Mehmet Simsek deklarerat att inflationsbekämpning är Turkiets högsta prioritet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons