Annons
Nyheter

Turkiet: Inga bevis på förestående konsulatdåd

Polischefen i Istanbul säger att det inte finns några bevis på förestående terrordåd mot utländska konsulat i staden.
Uttalandet kommer sedan flera personer gripits i Istanbul under lördagen efter uppgifter om planerade dåd mot bland annat svenska konsulatet.
Brott • Publicerad 5 februari 2023
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.Foto: Burhan Ozbilici/AP/TT

Turkiska myndigheter uppgav under lördagen att 15 personer med kopplingar till IS hade gripits misstänkta för att planera dåd bland annat mot de svenska och nederländska konsulaten.

Även kristna och judiska religiösa mål skulle attackeras, enligt planerna som turkiska polisens antiterrorenhet ska ha avslöjat, enligt den turkiska tidningen Hürriyet.

Annons

Men polisen har inte funnit någon indikation på "konkreta hot" mot de målen, uppger Istanbuls polischef i ett skriftligt uttalande på söndagen.

Till TT sade svenska utrikesdepartementet (UD) under lördagen att man hade tagit del av uppgifterna och stod i kontakt med beskickningarna i Turkiet.

– Vi följer upp uppgifterna, men har inga ytterligare kommentarer i nuläget, sade Ellen Sundberg på UD:s pressjour.

En våg av ilska har svept igenom den muslimska världen sedan den högerextreme provokatören Rasmus Paludan i januari brände en koran utanför Turkiets ambassad i Stockholm, och senare även vid en moské i Köpenhamn.

Liknande aktioner har även genomförts i Nederländerna.

Sunnimuslimernas högsta lärosäte, al-Azhar-universitetet i Kairo, manar till global bojkott mot produkter från Sverige och Nederländerna.

President Recep Tayyip Erdogan har sagt att så länge det är tillåtet att bränna koraner i Sverige kommer Turkiet inte att godkänna den svenska Natoansökan.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons