Annons
Nyheter

Turkisk domstol frikänner Amnestychef

Turkiet • Publicerad 6 juni 2023
Taner Kilic framför domstolen i Istanbul 2020. Arkivbild.
Taner Kilic framför domstolen i Istanbul 2020. Arkivbild.Foto: Emrah Gurel/AP/TT

En turkisk domstol har frikänt Taner Kilic, tidigare chef för människorättsorganisationen Amnesty International i Turkiet, och tre andra människorättsförsvarare i en ny prövning av ett utdraget mål om terrorismanklagelser.

2020 dömdes Kilic till över sex års fängelse för terrorbrott. Han anklagades för kopplingar till den USA-baserade predikanten Fethullah Gülen, som Turkiets president Recep Tayyip Erdogan anklagar för att ha legat bakom kuppförsöket 2016.

Annons

Tre andra människorättsförsvarare dömdes samtidigt till två år och en månads fängelse för att ha hjälpt en terroristorganisation. Alla nekade till brott.

I fjol beslutade Turkiets högsta appellationsdomstol att målet skulle tas upp på nytt i en lägre instans på grund av att utredningen bedömdes vara "ofullständig".

Den lägre domstolen har nu beslutat att frikänna alla fyra åtalade på grund av brist på bevis, enligt ett uttalande från Amnesty International.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons