Annons
Nyheter

Turkisk expert: Kan snabba på Natointräde

Regeringens besked att man tar avstånd från PYD och YPG ändrar egentligen inte Sveriges förhållningssätt – men skulle kunna snabba på inträdet i Nato, enligt den turkiske professorn Hüseyin Bagci.
Politik • Publicerad 5 november 2022
Professor Hüseyin Bagci. Arkivbild.
Professor Hüseyin Bagci. Arkivbild.Foto: Privat/TT

Uttalandet är ingenting nytt – det är samma policy som den förra svenska regeringen hade. Det menar Hüseyin Bagci, chef för Turkiets utrikespolitiska institut (DPE) och professor inom internationella relationer.

– Skillnaden är att de aldrig sade det ordagrant, säger han.

Annons

I slutet av juni undertecknade Sverige, Finland och Turkiet ett trepartsavtal, där de bland annat slog fast att de båda nordiska länderna "inte kommer att ge stöd till YPG eller PYD".

Samtidigt möttes regeringen då av kritik för ett tidigare avtal med den politiska vilden Amineh Kakabaveh, som slog fast att "Socialdemokraterna avser att fördjupa sitt samarbete med PYD".

Turkiet mer kompromissvilliga

Bagci är övertygad om att utrikesminister Tobias Billströms (M) besked om att Sverige tar avstånd från PYD och YPG kommer att snabba på Sveriges väg in i försvarsalliansen Nato.

Och även att det varit ett uttryckligt krav från Turkiets president Recep Tayyip Erdogan:

– Det har jag säkra regeringskällor på, säger han.

Erdogan har tidigare sagt att Sverige inte gör tillräckligt och flera gånger upprepat sitt krav på att 73 personer från Sverige och Finland måste utlämnas till Turkiet för att ländernas Natoansökan ska godkännas.

Men just det kravet är inte hugget i sten, enligt Bagci – särskilt med tanke på att Sveriges regering inte kan påverka utlämningarna och att vissa av dem kan vara svenska medborgare.

Även det faktum att Sverige har en ny regering tror han gör att Turkiet är mer villiga att kompromissa än tidigare. Det eftersom den tidigare utrikesministern Ann Linde (S) varit impopulär i Ankara, efter en hätsk ordväxling med sin turkiska motpart där hon uppmanade Turkiet att dra sig tillbaka från Syrien.

"Nato-julklapp"

Bloomberg rapporterade tidigare i november att Turkiet är missnöjda med hur Sverige agerat i Nato-processen, medan man var mer positivt inställd till Finland. Tidningen skrev vidare att "chansen var liten" att en ratificering kan ske innan årets slut, eller ens före presidentvalet nästa sommar.

Men det var före lördagens uttalande om avståndstagandet, vilket enligt Bagci är avgörande.

Annons

– Det tjänar inte längre Erdogan att vänta med det här. Det är sannolikt att han ger en Nato-julklapp till Sverige och Finland, säger han.

TT: Du tror inte att han avvaktar för att använda Natosamtalen i sin valrörelse?

– Nej, han har redan maximerat sina vinster på det här. Erdogan är ett politiskt djur, och om han ser att hans krav uppfylls så vill han inte vänta, säger Bagci.

"Viktig signal"

Även Paul Levin, föreståndare vid Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, tror att utrikesministerns uttalande kommer att påverka förhandlingsläget:

"Det Billström gör nu är att förtydliga och delvis skärpa intentionerna genom att säga att man inte vill ha 'nära samröre' med YPG/PYD därför att de har problematiska kopplingar till PKK. Det är nog en viktig signal inför statsministerns resa till Ankara nästa vecka", skriver han i en kommentar på Twitter.

Enligt Levin kan det öka den svenska regeringens trovärdighet i Turkiet.

"Genom att vid upprepade tillfällen offentligt deklarera denna position så 'surrar man sig vid masten', vilket ökar trovärdigheten gentemot Turkiet, som nog fruktar att Sverige ändrar kurs igen så fort de släpper in Sverige. Detta uppskattas säkerligen i Ankara och kan underlätta förhandlingarna", skriver han.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons