GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Turkisk styrränta oförändrad – som väntat

Ekonomi • Publicerad 23 juni 2022
Turkiets centralbank, enligt kritiker i praktiken är politiskt styrd av president Recep Tayyip Erdogan, lämnar styrräntan oförändrad trots skyhög inflation. Arkivbild
Turkiets centralbank, enligt kritiker i praktiken är politiskt styrd av president Recep Tayyip Erdogan, lämnar styrräntan oförändrad trots skyhög inflation. ArkivbildFoto: Burhan Ozbilici AP/TT

Turkiets centralbank låter styrräntan ligga kvar på 14 procent, i linje med analytikernas förväntningar. Detta trots att inflationen har uppmätts till 73,5 procent i maj av den statliga statistikbyrån Turkstat.

Centralbanken i Ankara satte i januari punkt för en serie sänkningar av styrräntan, från 19 procent hösten 2021 till dagens 14 procent. Där har den legat kvar sedan dess – trots en skenande inflation och ett fortsatt ras för den turkiska valutan, liran.

Liran har sedan årsskiftet tappat nästan en fjärdedel av sitt värde mot dollarn, vilket gör valutan till den sämsta bland valutor från jämförbara tillväxtländer.

Inför räntebeskedet har Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, trots den högsta turkiska inflationen på 24 år, tryckt på för en ny runda räntesänkningar. Ett sådant beslut skulle enligt skolboken lägga nytt bränsle på den turkiska inflationsbrasan, men Erdogan har sedan länge argumenterat emot räntehöjningar mot inflation då han anser att de bara höjer prisnivån i ekonomin.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.