Annons
Nyheter

Tusen borgmästare vädjar till Draghi

Italien • Publicerad 17 juli 2022
Italiens premiärminister Mario Draghi tillsammans med Roms borgmästare Robert Gualtieri i Rom i fredags.
Italiens premiärminister Mario Draghi tillsammans med Roms borgmästare Robert Gualtieri i Rom i fredags.Foto: Gregorio Borgia/AP/TT

Över 1 000 italienska borgmästare har skrivit under en petition till premiärminister Mario Draghi där de ber honom stanna kvar på sin post och styra landet genom inflationen.

"Regeringen måste fortsätta", står det i begäran. Borgmästarna hänvisar till att det behövs lugn, stabilitet och enighet för att deras städer ska återhämta sig efter pandemin.

Annons

Bland dem som skrivit under är borgmästarna för storstäderna Rom, Florens och Venedig.

Draghi erbjöd sig i torsdags att avgå, men president Sergio Mattarella har bett honom att tänka över läget och stanna kvar till valet nästa år. Draghi väntas lämna besked till parlamentet på onsdag om vad som blir hans nästa drag.

Det dramatiska beskedet från Draghi, som inte tillhör något parti utan är tillsatt på sina meriter som teknokrat och bankman, kom sedan Femstjärnerörelsen i förra veckan hotat fälla ett stödpaket. Italien styrs av en bred koalitionsregering och Draghi har varnat för att om fullt stöd saknas kan det leda till en regeringskris.

Borgmästarna kritiserar också Femstjärnerörelsens "oansvariga beteende".

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons